Зошто ми го продолжуваш пасошот само толку години, зошто не ми го даваш доживотно? Кој ќе дојде тука повторно за десет години?

Мара Сушац е на прагот на својот 100-ти роденден и е единствената личност со толку години што побара продолжување на пасошот во конзулатот во Мостар. Поднесеното барање за продолжување на пасошот го водеше нејзиниот правнук Бенјамин, роден во Германија и студира во Мостар.

– Конзулатот ни рече дека никој од нејзината возраст не доставил барање за продолжување на тој документ. Отпрвин, за нив беше невообичаено затоа што многу ретко, помлади луѓе од Мара доаѓаа да ги продолжат своите пасоши. Кога им дојде мрежата родена во 1940 година, во 1942 година тој го продолжи својот пасош, тоа е невообичаено, а не оној кој има скоро 100 години. Сепак, подоцна сите сакаа да разговараат со Мара затоа што таа е многу смешна личност. Сите ја запомнија “, ни рече Бенџамин низ смеа. Таа додава дека додека го подигнала својот пасош, Мара им порача на работниците: Се гледаме во 2028 година.

Во документите се вели дека Мара Сушак е родена во 1921 година, но соседите тврдат дека таа всушност е родена во 1919 година. Имено, во времето кога се роди Мара, децата беа пријавени кога пристигнаа, така што таа теорија не е исклучена.

Кога ќе ја прашате Мара колку години има, таа само се смее. Станува збор за жена која е родена во Требијат кај Шаплина, таа остана без мајка на четиригодишна возраст, а без сопруг на само 24 години. Тој има едно дете, два внуци, два правнуци и едно правнуче. Животот не и беше лесен, се грижела за својата свекрва, ја воспитувала својата ќерка која денес живее во Германија, изградила куќа во Мостар и сè уште се грижи дека нејзината куќа е уредна, варен е ручек и градина засадена со сезонски зеленчук.

„Зад куќата е мојата градина. Имам доволно од сè за нас, домашна пиперка од домати … Јас сè преработувам сама “, вели Мара, која често ги почестува соседите со цреши и смокви што самите ги бере. И не и е јасно зошто сето ова е невообичаено за нас кога нејзиното здравје и служи добро.

„Тогаш немаше компании. Работев во Дуванска, а потоа и во рударницата, сето тоа беше физичка работа. Потоа, кога Ласта се отвори, отидов таму и со тоа отидов во Италија да земам фармерки и постелнина и да продавам тука. Земјоделските производи што ги одгледував ги однесов до Сараево до пазарот “, вели Мара, додавајќи дека куќата во Иличи е изградена благодарение на земјоделството и„ шверцот “.

„Им порачувам на младите да не се грижат, туку да решат сè пред нив. Да не го сторев тоа, ќе бев под земја одамна “, продолжува Мара.

За добар сон треба да испиете чаша млеко или топол чај од камилица, а по ручекот не е лошо да испиете чаша вино. Мара претпочита бело, и го препорачува на луѓе со посиромашно здравје. Не пие ракија, се масира со неа. Таа станува секое утро во шест часот, а кафето најмногу го исфрлила од употреба.

Никогаш не оди на плочки без влечки, а тоа им го препорачува на другите. Таа научила многу за лековитите билки во нејзиниот живот, па затоа честопати ја прашуваат да направи медицински препарат или низа на стомачен вирус.

На прашањето кога било подобро за живот, денес или за време на нејзината младост, Мара вели дека порано било подобро, луѓето повеќе се дружеле. – Сега сè е некако изопачено, како самиот ѓавол да се спушти на земјата – вели старицата која најблиску и потенцирала дека кога ќе умре, на нејзината потврда за смрт не ставаат ниту една од поновите фотографии, во која, вели таа , таа е стара.

„Јас не сум родена стара, нека ми најдат помлада фотографија и нека ја стават на потврдата за смрт – заклучи таа со смеа.

error: Content is protected !!