Баба Љубица, како што истакнува, не пие никаков лек и се храни нормално

Љубица Гавриќ од дервентското село Осиња, баба која никогаш не ја отстранува насмевката од лицето, на 101 година поминува многу време во својата градина, која соседите често ја наоѓаат во нејзината градина до куќата, ја открива тајната на нејзината долговечност.

-Јадам нормално, но не се грижам многу. Како што ќе биде, нека биде. Ова е најважно. Ако се грижите, тоа е најлошата болест. Се почнува со стрес – изјавила Љубица Гавриќ пред нешто повеќе од еден месец за „ atvbl.rs “.

Таа имаше јасна порака до сите млади:

– Деца, само не стресувајте и фатете се за работа, бидејќи работата создаде човек – кој сè уште прави сè и неговата свекрва на 101 година.

Имено, покрај обврските дома, таа сама ги извршува сите работи во градината. Цел живот се занимавала со земјоделство и благодарение на тоа со сопругот одгледала четири деца.

– Работела земјоделие. Беше напорна работа. Човекот умре, децата се омажија, замина, јас останав сам. Мобилен сум, можам да се послужам , работам во градината дома и слично – додава Љубица.

Деца, внуци и правнуци често ја посетуваат Љубица. Дури и предложиле да живее со нив, но таа не сака.

– Сега сум здрав. 1923, знаеш колку години е, но јас сум здрав. Ништо не боли, само старо. Нозете ми се слаби, а тоа воопшто не ме боли. Здраво, јас не користам никакви лекови – нагласува Љубица.

И иако во книгите официјално е запишано дека е родена на 1 април 2023 година, таа е убедена дека е неколку години постара, бидејќи тоа биле различни времиња, кога децата не се регистрирале веднаш, а често се случувале и грешки.