Сакам да помогнам, сакам да бидам како водач на војска што ќе може да стаса на секоја адреса каде што има гладни и тажни деца. Но ако никој не ми помогне и државата остане глува на моите апели, ќе морам да престанам бидејќи не можам да одговорам на сите барања, додава Али МКД.

Мигот може да ви го промени живот, но и вие за миг можете да промените нечиј живот. Ако ви се чини дека може да ви се случи или едното или другото, една човечка и човечна судбина ќе ви покаже дека може да доживеете сѐ заедно.

Приказната на Февзи Али, Турчин што живее во Македонија, а работел во Виена, ги спојува трагедијата и среќата во едно. На овој човек животот и тука и таму му покажал дека мигот го менува живот, во првиот случај на лошо, а во вториот на добро.

До 2009 година Али живеел скромно и работел како бербер продолжувајќи го семејниот бизнис на својот татко во берберницата во Скопје. Воопшто не ни помислувал дека можеби еден ден ќе заработува доста посолидно. Заминал во Виена на гости кај братучед, а токму таа посета му ја отворила вратата на неговиот успех.

„Заминав кај братучед ми на гости, да го видам и да прошетам. Сакам да шетам по убави места. Се запознав со еден сопственик на фризерски салон за мажи и жени и така на шега се договоривме да види како работам. Потстрижив еден муштерија, па потоа друг и така… Во наредните денови еден од вработените мораше да замине на неколку дена поради обврски и бев повикан да го менувам“, ни раскажа Али.

Она што газдата на берберницата го натерало да му понуди да остане да работи се парите, односно прометот што успевал да го направи и, како што вели, поради квалитетното работење, но и поради тоа што умее да зборува неколку јазици. Од сите нив се чини дека најдобро го зборува јазикот на хуманоста.

„Зборувам убаво турски, албански, македонски, германски. По малку знам и француски, српски, а сега се дружам и со Роми и учам и од нивните зборови. Со секој муштерија умеев да зборувам на неговиот јазик. И знаете, кога умееш да зборуваш на нивниот јазик, ќе ги насмееш и ете, така се прави промет. Не е само да знаеш да работиш, треба да умееш со муштериите“, вели Али со насмевка.

Насмевка имал и неколку години додека работел во Виенa, каде што во тимот во кој подоцна станал шеф, работи со 27 колешки.

Од мај, 2009 до ноември, 2019 година работел во Виена, а кратко во земјава се вратил во 2014 година. Пожарот што за малку за него ќе завршел кобно, му донел огромна промена во животот и тогаш Али се заколнал дека кога ќе се оправи и ќе застане на нозе, ќе им помага на луѓето и наместо да ги чува парите, ќе ги вложува за некого да го направи среќен.

Пишува МКД

error: Content is protected !!