Што предизвикува пукање на капиларите во окото? Што да направите кога ви се случува ова и како да спречите губење на видот?

Капиларниот прекин во окото може да се појави од различни причини. Обично се поминува за само 2-3 недели. Но, можеби ќе ви треба итен офталмолог.

Ова се случува кога некој мал крвен сад пука во окото поради некоја причина и крвта не може брзо да се апсорбира. Како резултат на тоа, на белките се појавува светло -црвена дамка или крвава модринка, пишува Econet.ru

Субконјуктивалното крварење се јавува од различни причини:

  • Тешка кашлање или кивање.
  • Повраќање.
  • Кревање тежина.

Траума: Ова може да се случи ако премногу силно ги триете очите, неправилно ги носите или грубо ги извадите контактните леќи. Исто така, штетата предизвикува влез на туѓо тело и повреди на окото.

Операција на очите. После тоа, може да започне крварење.

Ризикот се зголемува кај луѓето со дијабетес мелитус, висок крвен притисок, нарушувања на згрутчувањето на крвта и луѓе со нарушувања на разредувањето на крвта.

Како да препознаете дека се работи за капиларен прекин?

Обично, на белата материја се појавува јасна црвена точка, која може да се зголеми во првите два дена. Понекогаш окото станува целосно црвено. Во овој случај, нема болка. Исто така, некои луѓе чувствуваат непријатност или иритација, а околу местото може да се забележи црвенило и проширени капилари.

Се случува крвта да навлезе низ конјуктивата или мукозната мембрана на окото. Како резултат на тоа, солзите може да станат црвени или розови.

Крвта ќе почне да се раствора за неколку дена. Тогаш местото постепено ќе стане жолто-портокалово, а потоа ќе исчезне.

Зошто е опасно ако капиларите во окото пукнат?

Како по правило, субконјуктивалното крварење не доведува до компликации. Но, понекогаш тоа може да биде предизвикано од тешка траума. И таа траума може да предизвика оштетување или губење на видот.

Што да направите ако капиларот во окото пукне?

Обично се поминува за само 2-3 недели. Некои лекари препишуваат вештачки солзи за да ја ублажат иритацијата.

Не користете капки за ублажување на црвенило, антиалергични или вазоконстрикторни лекови. Тие нема да делуваат, но можат да предизвикаат несакани ефекти.

error: Content is protected !!