Еден дел од 10 метри е скоро целосно вертикален

Секој ден, етиопски православен свештеник треба да пешачи два часа, а потоа да се искачи на опасна карпа за да стигне до црквата Абуна ataемата Гух, издлабена во камен.

Абуна ataемата Гух се наоѓа на северот на Етиопија и е врежан во карпа, а сводовите се покриени со прекрасни фрески.

Бидејќи се наоѓа на надморска височина од 2580 метри, се смета за една од „најопасните“ цркви во светот – до неа може да се стигне само пеш и бос. Еден дел од 10 метри е скоро целосно вертикален.

Изградена е од Абуна Атемата, еден од деветте етиопски светци кои дошле во Етиопија од Сирија или Европа за да го шират христијанството во 5 век. И додека некои тврдат дека ја избрал оваа локација за да ја приближи црквата до небото, други веруваат дека тој сакал да ја скрие од можните непријатели.

Еден од свештениците на кои им е доверена задачата да одат на таква смела мисија секој ден е Хајлеселасије Касеј, која своевремено опиша како изгледа да се искачуваш до црквата.

„Не се плашам додека се качувам затоа што тоа го правам секој ден. Тоа е многу тешко, но изводливо. Се будам многу рано секое утро. Потоа работам дома до 6 часот наутро, па се упатувам кон Абуни Јамати. „Кога ја напуштам куќата, многу сум среќен што одам таму, срцето ми е исполнето“, вели свештеникот.

Околу два часа одеше до подножјето на црквата и ќе поминуваше време на планина проучувајќи стари списи.

„Тука е многу тивко и мирно, нема многу луѓе со кои можете да разговарате. „Вие комуницирате со Бог и тогаш вашиот ум е слободен“, изјави тој за Би-Би-Си во тоа време.

Моштите на многу светци и денес се во црквата. Никој од нив никогаш не паднал или се повредил додека се качувал до црквата во карпа.

Хајлеселасије Касеј или некој друг свештеник останува во Абуна emемати до самрак, а потоа заклучува сè и оди дома.

„Една од причините што станав свештеник е тоа што сакам да им го пренесам на луѓето она што го научив за да можат да одат по моите стапки“, рече тој.

Абуна има околу 20 монаси, пренесува порталот Face2faceafrica.

„Кога ќе ја видат од далеку, се исплашат затоа што мислат дека ќе паднат, но ние ги охрабруваме. Ние им велиме – застанете тука, фатете се таму, а потоа тие се искачуваат и не се грижат за себе “, рече свештеникот, кој служи во оваа црква скоро 50 години.

Како што велат, патот не е толку тежок, освен последните 7 метри, кои се скоро вертикални. Сепак, тоа не спречува многумина да го посетуваат, дури и неколку пати неделно, така што мајките можат да бидат водени додека се искачуваат со своите деца на грб.

error: Content is protected !!