Денеска во православната црква започнува Страсната седмица – последните 7 дена пред Велигден. Што можете, а што не можете да направите на првиот ден од Страсната недела – Велики понеделник – ќе ви кажеме понатаму.

Страсната седмица е време пред Велигден, во христијанската традиција, посветено на последната недела од земниот живот на Исус Христос. Во овој период верниците ги почитуваат настаните што се случија во последните Христови денови: од влегувањето во Ерусалим до распнувањето и воскресението. Секој ден од неделата се нарекува Велики. Страсната недела така се нарекува од зборот „страст“ во смисла на „страдање“ што го доживеал Исус Христос во овие денови: предавство на Јуда, како и мачење и смрт на крстот за простување на гревовите на луѓето. Секој ден е посветен на овие настани во животот на Исус. Во 2024 година, Страсната света недела започнува на 29 април.

Првиот ден од Страсната седмица – Велики понеделник – е посветен на евангелското учење. Исус ја проколнал смоквата, која не давала плод, осудувајќи ја да биде неплодна засекогаш. Смоквата веднаш се исуши, како и душите на луѓето кои живеат без вера. Така се покажало дека неговата сила не пресушила и неговиот збор има чудотворна моќ.

Исусовите ученици пак, почнуваат да подготвуваат миро – масла за помазание по крштевањето, чија подготовка трае три дена.

Што не треба да правите на Велики понеделник?

Во понеделник, како и во текот на Страсната седмица, не можете да се забавувате, да пеете или да играте и мора да се придржувате до строг пост.

Исто така на Велики понеделник не можете:

да примате гости и да одите на посети;
забрането е пиење алкохол;
забрането е јадење месо, млечни производи и јајца;
забранета е кавга и конфликт;
не треба да се оди на гробиштата;
не треба да се венча и стапи во брак;
не смее да се биде мрзлив.

Што да правите на Велики понеделник:

започнете со чистење на куќата и дворот;
купете намирници за Велигден;
фрлете се што е старо, исчистете го вашиот простор;
измијте ги прозорците;
направи некоја градинарска работа – засадите цвеќе или дрвце.