Многу верници сведочеа за чудата што се случија на гробот на овој светец.

Денес, Православна црква и нејзините верници го одбележуваат денот на Светиот свештеномаченик автоном.

Живеел и проповедал христијанство во Италија се додека царот Диоклецијан не наредил голем прогон на христијаните. Потоа се повлече во Битинија од Азија, на местото наречено Сореос. Традицијата вели дека тој преобратил многумина во христијанство и ја изградил црквата Свети Архангел Михаил.

По некое време, Авроном дозна дека во близина на Сореос има место наречено Лимна, каде што живеат само пагани. Отиде таму и храбро почна да проповеда за Христовата љубов и исправноста на верата во еден Бог, и наскоро многумина поверуваа во неговите зборови.

Авроном, исто така, доби многу непријатели. Забележано е дека група пагани еден ден провалиле во црквата Свети Архангел Михаил за време на службата што ја извршил со Аврон и го убиле светецот на олтарот заедно со сите верници што се нашле таму.

Сепак, приказната за овој светец не завршува тука. Во времето на царот Константин, на неговиот гроб бил изграден храм. Легендата вели дека точно два века по неговата смрт, Свети Автоном му се појавил на војник во сон и му наредил да ги откопа моштите. Откако го послуша ова, сите собрани можеа да се уверат дека земните остатоци од светителот се недопрени, а во деновите што следеа, многу болни луѓе беа излекувани само со допирање на моштите на Светата автономна.

Затоа и денес се верува дека молитвата до Светиот свештеномаченик Автономен носи здравје и просперитет за секое семејство, затоа наутро вреди да се молиме на овој светец:

– Вие бевте наследник на апостолот на престолот и комуникатор во духот, најдовте дело инспирирано од Бога во визијата за духовната ера: Поради тоа го подигнавте словото на вистината и заради верата страдавте до крв, свештеномаченик автономен: Молете се на Христа Бога да ги спаси нашите души.

По молитвата, традицијата вели дека треба да се посака желбата што ќе ја исполни Свети Автоном.

error: Content is protected !!