Проблемите со хернијален диск започнуваат многу порано отколку што се манифестираат како неподнослива болка

Дури 550 мускули и 400 тетиви и лигаменти, како и 35 индивидуални пршлени – вака изгледа бројно ‘рбетот, тој столб на нашето тело, кој, за жал, се повеќе страда под „товарот“ на модерниот начин на живот.

Ако ја исклучиме генетската предиспозиција и повредите, премалку движења, т.е. занемарување на физичката активност е главната причина зошто се повеќе луѓе денес страдаат од болки во грбот. Но, како што тврди авторот на книгата Болест како говор на душата, доктор и психотерапевт Ридигер Далке, проблемите со дисковите (подвижноста зависи од нив), движењата на пршлените, проблемите со држењето на телото, сколиозата и другите болести на ‘рбетот се во голема мера условени од состојба на психата, така стрес, „Товарот“ на грижите што ги ставаме на грб и многу други духовни оптоварувања се всушност главните виновници за проблемите со ‘рбетот.

Дисковите се прилагодуваат на различни оптоварувања

Под несвесни духовно-ментални оптоварувања, првенствено страдаат дисковите, тоа меко еластично јадро што се прилагодува на движењата на ‘рбетот и делува како амортизер при удари и истегнување.

„Дисковите, иако е можно, се прилагодуваат на различни оптоварувања, но порано или подоцна ќе имаат доволно се и нивната обвивка на сврзното ткиво ќе пукне и ќе настане сериозна повреда – хернијален диск. Највообичаеното место на хернија се должи на анатомски предиспозиции. На места каде што системот за амортизери апсорбира најслаб, а товарот е најтежок, дисковите се најизложени на товарот. „Повеќе од 90% од хернијата влијае на долните три дискови“, вели д -р Далке, истакнувајќи дека хернијата на дискот отелотворува тенденција да се избегне притисок.

Операцијата, тврди Далке, може да ја ублажи ситуацијата на краток рок, но проблемот така се турка подлабоко во сенките, од каде повторно ќе се појави кога ќе се укаже можност.

„Проблемите со дискус хернија започнуваат многу порано отколку што се манифестираат како неподнослива болка. Здравите еластични желатинозни јадра во внатрешноста на дискот обично, под сите притисоци и оптоварувања, природно се повлекуваат кон испружената страна. Ако еластичноста е изгубена, таа повеќе не може да се движи така лесно. Ако притисокот се зголеми, ризикот од прекин на надворешниот сврзен прстен се зголемува, а јадрото излегува низ пукнатината и притиска на нервите предизвикува силна болка. Како резултат на болката се шири преку нервните влакна на периферијата. Со типична ишијас, може да достигне и до стапалата “, објаснува д -р Ридигер Далке.

Тој исто така споменува како во некои случаи, може да се одземат нозете, но и мочниот меур или цревата.

“Во акутни случаи на хернија, поместеното јадро се враќа на своето место самостојно, и во многу случаи може да се врати со” виси со рацете на пречка или третман со хиропрактичар. Сепак, дури и после тоа, со секое екстремно движење, можете да очекувате нов хернијален диск “, предупредува експертот, наведувајќи дека вистинското решение за овој проблем лежи во отстранување на товарот на духовно и ментално ниво.

Прашања што треба да си ги поставите

Тој набројува шест клучни прашања што секој што често страда од ишијас треба да си ги постави:

1. Како се работи со искреност во мојот живот?

2. Дали покажувам став или се залагам за важни прашања?

3. Дали сум флексибилен и податлив, способен за вистинска понизност?

4. Дали мојот женски дел е под притисок или дури е уценуван од мојот машки дел?

5. Дали несвесно носам товар во кој свесно не верувам?

6. Каков товар носам за да добијам признание?

Д -р Далке верува дека движењето на првиот цервикален пршлен, односно ситуацијата кога атласот се обидува да ја напушти својата тешка и одговорна улога со затајување настрана, всушност е обид да се избегне наметнатата одговорност.

„Единствено разумно решение е да ја исправите главата. Се разбира, најдобро е кога можеме да го сториме тоа во фигуративна смисла. Но, првиот чекор надвор мора да го направи хиропрактичар. Со одлучувачко движење, грчење, тој ќе го намести пршленот на негово место, но само физичкото приспособување не е доволно на долг рок, бидејќи пршлените се уште ја задржуваат тенденцијата за движење, додека ситуацијата не се расчисти и во фигуративна смисла. „Поуката од поместениот атлас е дека треба да скокнеме од вообичаената насока на движење, дури и ако тоа било одеднаш, и да ги свртиме главите во друга насока, понекогаш дозволувајќи нешто да ни ги сврти главите, но не и хиропрактичар“. вели Далке.

Луѓето со болки во вратот треба да се запрашаат против што протестира нивниот атлас, дали нивната глава станала неподнослив товар, што може да ја промени ситуацијата и што може да ја врати на вистинското место и до кој степен тие се навистина прилагодливи.

Сколиозата или искривување на ‘рбетот на страна е несвесно отстапување од околината во значајна област. Физичкото нарушување се совпаѓа со менталното.

Најчесто станува збор за „фаќање кривини“ што пациентите не го забележуваат, а искривувањето секогаш има двоен карактер: се одвраќаме од нешто, додека се свртуваме кон нешто друго. Интересно е што има значително повеќе сколиоза што се наведнуваат на десната страна, а тоа е машката страна. Така еден од моите пациенти сфати за време на терапијата дека неговата сколиоза започна во пубертетот, кога не успеа да му се спротистави на татко му, па физички го избегна. Луѓето со таква дисторзија обично се обидуваат да се движат и избегнуваат отворена искреност.

Нивниот ‘рбет е виновен за откривањето на слични човечки склоности и во фигуративна смисла, што тој не сака да си го признае. Наместо директна комуникација, тие имаат тенденција да ги вртат другите околу малиот прст и избираат кратенки за да избегнат пречки. Но, во исто време, тие понекогаш се губат на бајпас патот, па некој ги обвива околу малиот прст “, вели овој доктор.

Тој додава дека во овие случаи корисно е да прашате на која страна сте се свртеле, и која сте ја оставиле; што останува во твојот живот; какви пречки ги заобиколувате, што е со вашата искреност и какви компромиси сте спремни да направите.

Дали верувате во учењата на д -р Ридигер Далке? Споделете со нас во коментарите!

Ридигер Далке (68) е германски лекар и психотерапевт кој дипломирал медицина во Минхен, а потоа се посветил на усовршување на природните методи на лекување и поминал опсежна обука во различни психотерапевтски области. Долна Баварија)

error: Content is protected !!