Верниците ја слават Велика Сабота, вториот ден од најголемата христијанска жалост
На 4 мај, православна црква и верниците ја слават Велика Сабота , вториот ден на христијанската жалост, бидејќи Исус Христос ја помина во Адот за да им го проповеда Евангелието на мртвите, старозаветните души.

Тоа е последниот ден од Неделата на страстите и смртта , па верниците го поминуваат овој ден во тишина, молејќи се и бакнувајќи ја плаштаницата на Христовиот гроб. Со полноќната велигденска литургија се завршуваат деновите на жалост и започнува најголемиот христијански празник – Велигден.

Народни обичаи на Велика Сабота

Денот на Велигден е резервиран за завршување на задачите неопходни за прослава на големиот празник: подготовка на храна и украсување на домот, а во некои делови на Србија и за бојадисување јајца, додека во поголемиот дел од земјата тоа се прави на Велики четврток и Велики петок.

Во Хомоље се пече велигденска погача со босилек, а во банатско колачиња се носат на гробиштата.

Постои популарно верување дека на Велика Сабота мора да се направи некое добро или добротворно дело за да се подобри нечиј живот.

Како и за секој христијански празник, постојат неколку забрани, а овие се најпознатите:

Не треба да се радувате, туку денот да го поминете во тишина, молитви, со посна храна.
Немојте да бидете мрзеливи, туку бидете рано и завршете ја работата поврзана со пречекот и прославата на големиот празник.
Не дозволувајте вашата куќа да се извалка, исчистете ја денес.
Не шијте, поправајте и не правете никаква рачна работа.
Денеска не правете ништо во градината или полето бидејќи според верувањата тоа не треба да го правите денес.

Еве што треба да прават православните верници на Велика Сабота

Денот треба да се помине во тишина, молитви, со посна храна.
Треба да станете рано и да ја завршите целата работа неопходна за да го пречекате и прославите големиот празник.
Исчистете ја куќата, исто така рано наутро.
Не шијте, поправајте и слично, а се верува дека тој ден не треба да правите ништо во градината или полето.
Замесете ги колачите што ќе ги јадете за Велигден.
Доколку сè уште не сте ги обоиле јајцата, тоа можете да го направите денес, а во некои делови на Србија, Велика сабота е денот кога јајцата се бојат исклучиво во црвена боја.
Навечер јадете само леб и пијте само вода.
Направете добро дело, бидејќи се верува дека во тој случај следната година ќе биде поуспешна.