Православна црква и верниците денеска го слават светиот маченик Андреј Стратилат.

Свети Андреј Статилат бил офицер на трибината во римската војска за време на царот Максимијан. По потекло бил од Сирија, но служел и таму. Кога Персијците и се заканувале на Римската империја со војска, тогаш на Андреј му била доверена војска против непријателот.

По тој повод, Андреј беше прогласен за војвода – стратилата. Таен христијанин, иако не бил крстен, Андреј веруваше во Бога и од мноштвото војници ги избра само најдобрите и отиде во битка. Пред битката, тој им рече на своите војници дека ако сите тие повикаат помош на единствениот вистински Бог, Христос Господ, непријателите ќе се расфрлаат како прашина пред нив. Навистина, сите војници, ентузијасти за Андреј и неговата вера, повикаа помош од Христос и тргнаа во напад.

Персиската војска била целосно израмнета.

Кога победничкиот Андреј се вратил во Антиохија, завидливите го обвиниле дека е христијанин и царскиот намесник го повикал на суд. Андреј тогаш отворено ја објави својата вера во Христа. Гувернерот веднаш нареди мачење на Андреј. Прво, тој нареди да се донесе железен кревет, да се загрее и Андреј да се пече на него со ревност. Светителот се молеше на Христа Бога да испрати брза помош и пожарот, по Божја наредба, веднаш ја загуби својата моќ и не можеше да му наштети на неговото тело.

Легнедата вели дека треба да одите во црква и да се помолите на овој светец за здравјето на децата и другите членови на семејството, и ако му се обратите искрено и со чисто срце, молитвите ќе бидат одговорени, и на тој начин ќе ги заштитите вашите најблиски од било која болест.

error: Content is protected !!