Неговото владеење се случило за време на долготрајната војна помеѓу Византија и Самуиловата империја

Светиот маченик Јован Владимир беше од кнежевското семејство од Захумље. Дедо му се викал Хвалимир, а татко му Петрислав. Јован Владимир (990 – 1016) бил владетел на Дукља, најистакнатото српско кнежевство од таа ера, од околу 1000 до 1016 година.

Неговото владеење се случило за време на долготрајната војна помеѓу Византија и Самуиловата империја. Бил во сојуз со Византија, што не му помогнало да ја заштити својата земја од царот Самуил, кој ја освоил Дукља во 1009/1010 година и го затворил во Преспа, на југозапад од денешна Македонија.

Според „Аналите на Поп Дукљанин“, ќерката на Самуило Теодора Косар се заљубила во заробениот принц и го молела својот татко да се ожени со неа. Самуило му ја дал Косар за жена на Јован Владимир, а потоа го вратил својот нов зет на престолот на Дукла, давајќи му како свој вазал владеењето на северниот дел на Драч.

Владимир бил познат како побожен, праведен и сочувствителен владетел. Владеел во мир, избегнувајќи да се вклучи во голема војна, која кулминирала во 1014 година со византиската победа над Самуил. Самуило умре недолго потоа, а на власт дојде неговиот син Радомир. Но, братот на вујкото на Радомиров, Владислав, го убил Радомиров и станал владетел во 1015 година.

И Јован Владимир беше убиен на 22 мај 1016 година по наредба на Јован Владислав. Со измама бил обезглавен пред црква во Преспа. Јован Владимир е погребан во Преспа. Две-три години по неговото погребување, неговите мошти биле пренесени во Дукља, а околу 1215 година во Драч, каде што останале до 1381 година.

Потоа тие биле чувани во манастирот Свети Јован Владимир во близина на Елбасан до 1995 година, кога биле префрлени во катедралната црква во Тирана, седиштето на Албанската православна црква. До денес многу верници се поклонуваат на неговите мошти, особено за неговиот празник. Реликвијата поврзана со свети Јован Владимир е и крстот што го држел во рацете кога бил погубен.

Тој крст со векови се чувал во семејството Андровиќ од Вељи Микулиќ кај Бар. Секоја година на денот на Троица се носи на врвот на планината Румија пред поворка. Свети Јован Владимир се смета за небесен покровител на градот Бар. На иконите тој обично е претставен како крал во кралска облека со круна на главата, со отсечена глава во левата рака и крст во десната рака. Не долго по неговата смрт, тој беше препознаен како светец и маченик. Тој е првиот српски светец.

Спас од овој светец бараат и Албанците . Се верува дека тој им помага на сите и сите треба да се обратат кај него.

Се вели дека е „словенски и албански штит“ и дека израснал од словенско и српско потекло и дека е албански светец.