Овие две свети жени, сестри на Лазар, пријателка на Христос, живееле во Витанија, село во близина на Ерусалим

Православна црква и нејзините верници денеска го одбележуваат споменот на светите мироносици Марта и Марија.

Овие две свети жени, сестри на Лазар, пријателка на Христос, живееле во Витанија, село во близина на Ерусалим. По вознесението Господово, Лазар отишол да го проповеда Евангелието. Во тоа му помогнале неговите сестри. Не се знае каде го завршиле својот земен живот.

Приказната за Марта и Марија и моментот кога Исус Христос ги посетил им е добро позната на секој што ја читал Библијата и слушал верски служби. Овој пат потсетуваме на неа:

„Додека тие патуваа така, Исус влезе во едно село. Една жена по име Марта го одведе во својата куќа. таа се приближи и рече: „Господи, не ти е гајле што сестра ми ме остави сама? Кажи ѝ да ми помогне“ (Лука 10, 38-40).

Во Евангелието според Лука читаме како Исус влегол во едно село и го пресретнала Марта. Марта можеби беше добар домаќин, го пречека Исус во нејзиниот дом и служеше. Марија, пак, седнала и ја слушала Исусовата проповед.

Се чини дека Марта беше зафатена со домаќинството и подготовките. Беше толку загрижена дека сè ќе биде во ред што го замоли Господ Исус да ѝ нареди на Марија да и помогне.

Дали Марта згрешила што ѝ се налутила на Марија?

Во неговите очи, тој не беше, но Исус мислеше дека е.

Многумина од нас не сакаат да признаат, но ние сме како Марта. Кога сме во присуство на Бога, претпочитаме да се грижиме за малите нешта. Во нашата желба да служиме, ние често се концентрираме на неважни работи, наместо на Исус Христос.

Многумина од нас се како Марта. Не можеме да се молиме поради многу работа што ја имаме. Не можеме ни за момент да застанеме и да ја читаме Библијата затоа што имаме рокови.

Христијаните како Марта не можат да се фокусираат на Христос затоа што се фокусирани на христијанството и црквата – повеќе на институцијата и зградата отколку на Бога.

Марија едноставно седна и помисли: „Остатото може да почека, Исус е тука и јас ќе му го посветам своето време“.

Денес, на денот посветен на Марта и Марија, направете само едно: оставете се и посветете се на Бога и на молитвата.

Обичајот и верувањето велат дека на овој ден треба да одите во црква и да му се молите на Бога за здравје .