Оваа дилема ја реши д-р Радмило Петровиќ и тој ја објасни суштинската разлика помеѓу антителата што ги создаваме по коронавирусот и вакцината од друга страна.

Одреден број граѓани кои се заразиле со коронавирус и со тоа развиле поволен праг на заштита и имунитет, односно антитела, се во дилема што покренува едно прашање: Дали треба да примам вакцина против ковид-19?

Оваа дилема нема да биде суштински проблем, ако некои луѓе, со свои проценки и без лекарски преглед и тестирање, не пропишат дијагнози за короната, што резултира со одбивање на вакцинација.

Сепак, има и такви на кои еднаш им бил дијагностициран kovid-19 , и кои биле подложени на анализа на IgG антитела по болеста, што недвосмислено покажа дека се во контакт со вирусот и дека развиле имунолошки одговор, т.е. антитела на вирусот.

Д-р Радимило Петровиќ, епидемиолог и пензиониран експерт на Институтот за имунологија и вирусологија „Торлак“ за Објектив.рс даде свое стручно мислење со кое може да се реши оваа дилема.

На прашањето дали е потребно да се прима вакцината против Ковид-19 , ако бевме позитивни на вирусот и на тој начин развивме антитела на потежок начин, д-р Петровиќ одговори:

– Не би било лошо да се вакцинираат тие категории на луѓе, иако тие не претставуваат итни случаи како оние што не развиле никаков вид имунитет. Ова го објаснуваме со едноставниот факт дека вакцината, секако, дава подобар имунитет од оној што се создава по короната, исто така, дава побезбеден и, уште поважно, подолготраен имунитет. Затоа, би било корисно за сите нас да се вакцинираат, бидејќи тие антитела нема да траат долго после болеста, а со вакцината оваа состојба е многу подолга – вели Петровиќ и објаснува дека долната граница на IgG антителата што укажува на создаден имунитет е индивидуална работа. и дека не е единствената што може да ни каже дали сме заштитени од вирусот или сè уште сме во потенцијална опасност:

– Не е целата заштита во антителата, има многу во клеточниот имунолошки одговор што не го мериме рутински. Затоа, секогаш постои неизвесност дали антителата што ги измеривме во анализата се доволна заштита и затоа вакцината е единственото безбедно решение – вели д-р Петровиќ и открива кој период е потребен да помине после круната, па можеме да утврдиме дали имаме антитела, дури и ако, и покрај нивното присуство, сме вакцинирани:

– Во секој случај, можеме да се вакцинираме, и со присуство на антитела и особено без нив. Најдобро е да се измери нивото на антитела еден месец по престанокот на симптомите, односно по заздравувањето. Четири недели после тоа, би било пожелно да се вакцинираат, но можеме да го направиме тоа по шест до осум недели, ако сме идентификувани со исклучително високо ниво на антитела.

Да потсетиме, според последните податоци на Канцеларијата за информатички технологии и е-влада на Владата на Србија, во нашата земја досега се дадени 3.567.751 доза вакцини, а вкупно 1.531.980 граѓани ги примиле обете дози на вакцината .

error: Content is protected !!