Студиите во Германија потврдија дека стевијата може да помогне во напуштање на зависност од алкохол.

Ова растение од семејството на хризантеми, потекнува од Парагвај и се користи како природен засладувач со векови. Во Јужна Америка и Азија, луѓето користеле листови од стевија многу години за да ги засладат пијалоците како што е чајот.

За терапија против пушење, само ставете неколку капки стевија директно на јазикот секогаш кога ќе почувствувате желба да пушите. Овој едноставен ритуал веднаш и крајно ја убива желбата за чад.

Побарајте стевија во прав или течност во супермаркетите и продавниците за здрава храна.

Здравствени придобивки од стевиа

Иако всушност е повеќегодишна, стевијата најчесто се одгледува како годишно растение, бидејќи не е отпорна на ниски температури и мразови. Го красат убави, зелени, малку заоблени лисја долги околу 5 см, кои всушност се основната причина за нејзиното одгледување и во кои се крие најголемиот потенцијал на ова растение.

Тие содржат осум видови на гликозиди, од кои најважни се стевиозидот и ребаудиозидот. Покрај гликозиди, ова растение содржи и многу други важни хранливи материи, како што се витамини; А, Б, Ц, минерали калиум, калциум, магнезиум, железо, цинк и хром и полифеноли, танини и есенцијални масла.

Стевијата е секако најдобриот извор на природен шеќер за сите оние на кои не им е дозволено или не сакаат да јадат рафиниран шеќер.

Таа е погодна за оние кои се обидуваат да изгубат тежина, дијабетичари, луѓе кои се на диета против кандида и за оние кои страдаат од рак и други болести во кои е важно да се ограничи внесувањето на рафиниран шеќер.

Важно е да се нагласи дека неговата примена не бележи појава на штетни несакани ефекти, како што е случајот со вештачките засладувачи. Благодарение на неговиот состав, ова скромно растение е погодно за спречување и ублажување на бројни здравствени проблеми.

error: Content is protected !!