Исповедта на Нада Будисављевиќ, сестрата на Јованка Броз, за ​​тоа како нејзината сестра и рекла дека се мажи за Тито и зошто парот нема деца

Нада Будисављевиќ беше сестра на Јованка Броз , која речиси цел живот беше одвоена од својата сестра. Имено, откако нивните родители починале млади, Нада и нивната трета сестра Зора претежно живееле во интернати, сиропиталишта и домови.

Нада дипломирала англиски и италијански јазик и светска литература, а работела во Тито како библиотекар.

Таа долги години живееше со Јованка и Тита во Ужичка 15 и за тоа време не зборуваше за приватниот живот на нејзината сестра и девер.

„Под една, тоа беа нивните тајни. Под две, беше за да не се зборува за работите што се случуваат во таа куќа. Мислам дека имаше некои клаузули, некои договори некаде, дека ако некој бил прифатен во служба на Тито и Јованке Не се разговара за нивниот приватен живот, ниту пак ми беше побарано да го сторам тоа, но толку долго бев со нив, што знаев дека отец не зборува за тие работи.

Меѓутоа, во книгата објавена во 2015 година, со наслов „Нада Будисављевиќ: Мојата сестра Јованка Броз“, Нада сепак откри неколку многу важни факти од животот на Маршал и неговата сопруга.

„После, по војната, Јованка не најде во два сиропиталишта, јас и Зора дојдовме во Белград и живеевме во една соба на Ужичка 16 .

Знаевме дека Јованка работи кај Тито и тоа ни беше голема чест. Но, не знаевме дека има нешто меѓу нив . Ниту таа никогаш не ни кажа за тоа. Не ни кажа дали има друго момче. Таа го задржа за себе. Таа беше убавица, но никогаш не се пофали со себе или со својата убавина. Никогаш не ѝ паднало на памет да зборува за некој што и се додворува или нешто слично.

Таа ни кажа на Зора и мене еден ден, во 1952 година, дека ќе се омажи за Тито . И двајцата останавме без зборови исто како што бевме кога таа ни кажа дека нашиот брат починал . Како да ни кажа дека ќе се омажи за Свети Петар. Или дека ќе се омажи за Господ Бог. Затоа што Тито тогаш беше икона за сите нас, вклучувајќи ја и неа.

И секогаш велев дека се омажила за нејзината икона. И за нас тој исто така не беше жив човек – туку концепт. И кога таа ни го кажа тоа, ние двајца не кажавме ништо. Отидовме на прошетка. Тргнавме од Топчидерска звезда надолу. Зора и јас ги разбравме нејзините зборови како сега да треба повторно да се вратиме во домот. Бевме покриени со солзи.

И ни се јави Тито после тоа. И не покани официјално на гости, преку Јованка. Присутна беше и таа. Имавме огромна нервоза. А во животот имаше таква дарба да ги опушти луѓето кои беа нервозни пред него на неверојатен начин и некако да ги ослободи од таа нервоза.

Како прво, ни се обрати како возрасни. Знам дека ни понуди да пиеме вино. Јас го гледам, па кој друг ми го нуди? Гледам и не верувам, никој никогаш не ми го понудил. Потоа не праша што мислиме за некои работи. Бев зачуден бидејќи никој никогаш не ме прашал што мислам за ништо. Тито беше првиот што ме праша што мислам. И во иднина често ме прашуваше што мислам за одредени работи, се разбира не за политиката, туку за нешто што се случува околу нас. Потоа ни ја покажа својата соба и канцеларијата на Ужичка 15, на првиот кат.

Таму јадевме, во тој кабинет. Не се спуштивме во таа голема трпезарија. Тогаш ни рече дека ништо нема да ни се смени во животот, дека ќе живееме исто како што живеевме до тогаш, само што сега ќе се грижи за нас заедно со Јованка“, пишува Жена.рс.

„И така беше. Сè уште живеевме во истиот стан, а сега тој ги покриваше трошоците за нашата поддршка бидејќи Јованка беше демобилизирана и повеќе не работеше .

Со Зора се враќаме од Ужичка 15 целосно смирени. Ништо нема да се промени во нашиот живот. Имаме впечаток дека е многу убав човек. Наеднаш, од тој идол и од таа икона, Тито стана многу фин човек, топол, не би рекол обичен, туку едноставно фин човек.
Јованка Броз, Тито и Јованка, Јосип Броз Тито
фото: Свен Симон / Обединети архиви / Профимедија

Тој навистина ме сакаше. Јас бев член на неговото семејство. Затоа што секогаш бев таму. На почетокот повеќе му се допаѓаше Зора, тоа јасно се гледаше, бидејќи Зора беше негов тип на млада девојка, а јас бев таква, низ дома.

Знам дека ме сакаше поради начинот на кој бев посветен на Јованка, исто како што Јованка му беше посветена. Тој многу ја ценеше мојата посветеност и мојата несебична помош. Тој го ценеше тоа во мене и беше среќен поради тоа.

Тито го гледав како татко. Затоа што бевме премногу млади кога дојдовме. Во него видов татко, кој рано го изгубив, бидејќи тој де факто нè поддржуваше уште од бракот на Јованка, додека не ја добив првата плата.

Приближно не прифати како деца на Јованка. Како да бевме нејзини деца. Со нас се однесуваше како возрасни, за чудо. И цел живот го гледав како татко. И никогаш не го сменив мојот однос кон него.

Знам и дека подоцна тој беше многу горд на мене, на тоа што предавам во јазичното училиште за офицери. И тоа постојано го кажуваше и нагласуваше – како јас ги учам неговите офицери англиски.

Одлуката да се омажи Тито за Јованка беше многу тешка одлука . Таа нè имаше и нас. Тоа беше товар и за неа. А знаеше и какви се неговите семејни односи.

Но, таа никогаш не ни кажа како започнала таа љубов. Ниту тој ниту таа никогаш не кажаа ни збор за тоа. Бев со нив дваесет и пет години. Дневно. Ниту еден од нив никогаш не зборувал за тоа. Тие беа старомодни луѓе и беше нивно, не зборуваа за тоа, јас никогаш не прашав за тоа.

Само што видов дека тие многу се сакаат и дека многу се почитуваат и дека навистина, навистина им требаат еден на друг.

Кога го прифатила тој брак, тоа било одлучено и за тоа не се зборувало. Таа дури и не зборуваше за свадбата. Знам само дека кумови беа Ранковиќ и Гошњак .

Не бевме на свадбата. Сето тоа беше направено во најтесниот можен круг. Тоа беше нешто многу интимно, од него не беше направен никаков голем настан, ниту прослава, ниту помпезност.

Таа се омажи за нејзината икона и до крајот на животот немаше никој друг за неа освен него. Ниту во нејзиниот ум. Во никој случај.

Мислам дека Јованка во ништо не се променила после бракот . Во педесет и втората, педесет и третата година, се преселивме од соба на Ужичка 16 во стан на Ужичка 9. Тоа беше станот што го доби Јованка и кој подоцна го врати кога Зора се омажи. Јованка мислеше дека не е во ред што сум сама во таков стан додека другите луѓе немаат каде да живеат. Така се преселив да живеам со Тита и Јованка во Ужичка 15.

Најверојатно е дека нејзината доброволна одлука била да нема деца . Затоа што може да му наштети на Тито во тој момент. Велам, најверојатно, затоа што не знам.

Нејзината жртва беше целосна за него . Од самиот почеток, таа се стави во негова служба како посветена, како игуманија која се посветува на својата религија . Таа го ублажуваше секој удар што беше насочен кон него. И тогаш таа се преправаше дека е многу посилна отколку што беше. Изгледаше како кремен, како камена жена. И тоа подоцна беше злоупотребено “.

(Делови од книгата „Нада Будисављевиќ: Мојата сестра Јованка Броз“)