Исто така се верува дека оние што не го почитуваат ова правило им пркосат на Бога и Христос и дека нивните животи нема да одат „правилно“.

Светло, Велигденскиот вторник е втор ден по Велигден , кога продолжува одбележувањето на најголемиот христијански празник . Ова се прави и во црковните служби и во домовите на православните верници. Услугите се исти како и претходните два дена.

Српската православна црква и нејзините верници го слават Велигден три дена. Во календарот на СПЦ, сите три дена се означени со црвена буква: Велигден, Велигденски понеделник и Велигденски вторник.

Велигден се слави уште од времето на првите апостоли, а неговата суштина се објаснува со зборовите на Светиот апостол Павле , напишани во апостолските дела: „Ако Христос не воскресне, нашето проповедање е празно и нашата вера е празна“.

Со славење на Воскресението, христијаните ја истакнуваат својата вера и победата на животот над смртта.

Според популарното верување, тој е единствениот добар вторник во годината. Добро е да одите на посета или да одите на патување. Денес се одржуваат венчавки во некои села , бидејќи се верува дека младенците ќе живеат среќно, долго и ќе имаат многу деца .

Постарите исто така веруваат дека ако небото е starвездено на Велика среда навечер, годината ќе биде крајно плодна.

Легендата вели дека рано во неделата, пред зори, Марија Магдалена, Марија од Јакова, Салома и некои други жени отишле со подготвениот мир до гробот на Христос. Големиот камен со кој беше затворен Христовиот гроб беше откинат, а гробот беше празен. На каменот седеше ангел Господов, со лице како молња и костум бел како снег.

Војниците чувари беа вкочанети од страв, а потоа ангелот им се обрати: “Не плашете се, бидејќи знам дека го барате Исус распнат. Тој не е тука затоа што стана, како што рече … Одете побрзо и кажи им на своите ученици дека воскресна “.

Жените и збунети војници-стражари веднаш истрчаа кон градот за да ги известат еврејските водачи за она што го виделе, а луѓето беа многу среќни.

Затоа, според традицијата и верувањето, единственото нешто што верниците мора да го почитуваат во овие три дена е да споделат радост со своите соседи.

Исто така се верува дека оние што го игнорираат ова правило им пркосат на Бога и Христос и дека нивните животи нема да одат „правилно“.

(Телеграф.рс)

error: Content is protected !!