Симптоми на алергија на кромид се – надуеност, гадење, дијареја, повраќање, црвена кожа, чешање на очите, грчеви во стомакот, течење на носот

Алергиите на храна се резултат на дефект на имунолошкиот систем. При алергиска реакција на храна, имунолошкиот систем реагира на храната како супстанции опасни за организмот.

Сите знаеме колку е корисен кромидот. Но, тоа може да предизвика алергиска реакција. Оваа алергиска реакција на кромид е многу ретка. Многу експерти сметаат дека кромидот е хипоалергичен производ. Затоа, не се смета за алерген.

Алергиите најчесто ги предизвикуваат празот, кромидот и зелените лисја, а поретко кромидот. Ова го покажува статистиката.

Алергиска реакција на кромид е иста како и секоја друга алергија на храна.

Симптоми на алергија на кромид се – надуеност, гадење, дијареја, повраќање, црвена кожа, чешање на очите, грчеви во стомакот, течење на носот, рапава кашлица, често кивање, отечен јазик и усни, грчеви во дишните патишта, осип.

Во тешки случаи на алергија на кромид, се забележува синдром на астма, анафилактичен шок и развој на ангиоедем. Тешка алергиска реакција се заканува на човечкиот живот. Во случај на овие компликации, веднаш треба да побарате медицинска помош. За среќа, компликациите како резултат на алергиска реакција на кромид се многу ретки.

Осипот кај алергијата на кромид е во повеќето случаи во стомакот. Досега наведените симптоми се добиваат во рок од неколку минути по консумирањето на кромидот или до два часа. Ако имате алергија на кромид или се сомневате на тоа, најдобро е да избегнувате да го консумирате.

Треба да се внимава многу на бебињата и малите деца. Кога се воведува одредена храна, тие се даваат во многу мали количини и постепено се зголемуваат. Ова е направено затоа што родителите сè уште не знаат дали и на што е алергично нивното дете.

Алергиска реакција на кромид кај бебиња може да биде предизвикана од неразвиениот дигестивен систем.

За алергии на храна, следниот фактор е исто така важен. Ова значи дека ако некој од родителите на детето страда од алергии, тогаш шансата да развие алергија е 50%. Ако и двајцата родители страдаат од алергии, тогаш шансата детето да развие алергија станува 90%.

error: Content is protected !!