Потресната и вистинска исповед на белградските проститутки дава увид во начинот на организација и живот на девојките кои се занимаваат со овој бизнис.

Во Звездара живеат заедно три девојки С.(25), К.(18) и М.(30) кои дошле во Белград од Крагуевац, Нови Сад и Зрењанин. Еден од нив продава туристички пакети, друг се занимава со уметност и скулптура, додека третиот работи во салон за убавина.

Но, постои и друга страна на оваа заедничка приказна. Во паузата меѓу редовните работни места, девојките се занимаваат и со проституција. За овие цели изнајмуваат уште еден стан , на сосема друга локација, на кој секојдневно ги носат своите клиенти.

Новинарите на Монд разговараа со овие девојки за тоа како се организира овој нелегален бизнис, зошто решиле да го прават тоа, дали имаат критериуми според кои избираат клиенти, дали имаат свој „заштитник“ и дали наскоро ќе престанат да заработуваат на овој начин. што е неприфатливо и правно и морално за мнозинството српски граѓани.

„Немаме макроа“

„ Ние не работиме за никого, немаме покровители или макроа, а сè сами организираме “. Ова е првата реченица што девојките ја кажале кога започнал разговорот со нив, за кој инсистирале да биде анонимен, а нивниот идентитет да биде скриен.

„Сè правиме и организираме сами. Изнајмивме стан кој има 100 квадрати, две бањи, три соби и луксузен мебел. Таму носиме клиенти само по препорака , што значи дека никој непознат не може да дојде и да ги побара нашите услуги. стануваме доцна кога не работиме редовни и ни доаѓаат редовни клиенти од 15 до 23 часот вообичаено продава туристички пакети.

Решиле да живеат и работат заедно, да бидат побезбедни и посигурни, но не мислат дека им е потребна машка заштита.

„ Се чувствуваме заштитени затоа што се грижиме еден за друг . Различно е кога сме тројца, многу е побезбедно отколку ако работи само еден. Негативната страна е што тој што изгледа најдобро секогаш има повеќе работа, бидејќи клиентите прашуваат за неа повеќе, додека другите имаат малку помалку, сепак, ние го прифативме тоа и секој од нас има своја пресметка , понекогаш наместо мене работи сестра ми , но ние никогаш не работиме заедно, бидејќи не сакаме да бидеме внатре натпревар со другиот“, вели С.(25), која вообичаено работи во козметички салон.

Тие нудат кафе и пијалоци

Како што ни објаснија, се грижат клиентите кои доаѓаат кај нив да не се чувствуваат непријатно , да создадат опуштена атмосфера слична на поранешните бордели.

„ Никогаш не смее да се случи клиентите да се сретнат и тоа е главното правило . Атмосферата е опуштена, секогаш правиме кафе и нудиме пијалоци , се грижиме клиентите да се чувствуваат добро. Често ни велат дека сме љубезни, фини, Весели ни доаѓаат затоа што чувствуваат дека ја работиме оваа работа затоа што ја сакаме , а не затоа што сме принудени да го чувствуваме тоа кога жената е згрозена, кога таа дава сексуални услуги со некоја мачнина. не сакам да дојдам“, вели М. за Мондо.

Клиентите обично се пречекуваат провокативно облечени во оглавици и предизвикувачка долна облека. Како што велат, нивното правило е секогаш да носат штикли низ станот.

„Сакаме да создадеме атмосфера и затоа во нашите услуги вклучивме масажа и придружни активности што ги сакаат клиентите . Оние кои се наши редовни гости често заспиваат, бараат да се истушираат или нешто слично, но ние не правиме ништо. Проблеми околу тоа, имаме некои угледни луѓе, како што се луѓе од полиција, потоа и сопственици на градежни фирми .

Работат за пари, но и…

Додека М.О., која е уметник, вели дека проституцијата и одговара бидејќи води сосема поинаков живот и тоа е нејзиниот „вентил“ , другите девојки се согласуваат дека парите се главната причина зошто влегле во бизнисот, кој важи за еден од најпознатите неморален.

„Сето ова го правам најмногу за парите. Не е дека немаме работа и од што да живееме, туку ни треба дополнителен извор на приход . Имам и дете кое треба да го издржувам и оваа работа ми помага со тоа немам проблем со тоа и пред да заработам на тој начин, отколку да работам во црква цел месец, а потоа да немам ништо, иако знам дека повеќето луѓе тоа не го разбираат“, вели С.

Тие не беа уапсени

Кога проценуваме дека некоја ситуација или клиент е ризична поради која било причина, гледаме да ја избегнеме, објаснуваат тие.

„Затоа се грижиме сите тројца да бидеме секогаш во станот во исто време, а клиентите да доаѓаат индивидуално, а не групно. Имавме неколку непријатни ситуации, но успешно го решивме . Никогаш не сме имале проблеми со апсење или нешто слично, затоа што „Се грижиме кому ќе го дадеме телефонскиот број кој секогаш го имаме посебно, приватен и службен. Кога ќе заработам доволно пари или ќе решам дека ми е доста од проституција, ќе завршам без какви било проблеми“, вели К.

Стил/Курир/Мондо