При изборот на зелка, мора да обрнете внимание на мирисот и изгледот

Нитратите се хемиски соединенија што се додаваат во овошјето и зеленчукот за да созреат овошјето што е можно поскоро. Проблемот е што кога оваа хемија продира во храната, тогаш станува опасна за здравјето. Во младата зелка, нитратите се акумулираат најмногу во коренот и површинските лисја, а најмалку во средината на главата.

Затоа експертите ве поттикнуваат воопшто да не го јадете коренот, за кој многу луѓе сакаат да го грицкаат кога ќе ја „ископаат“ главата пред да ја стават во буре и да почнат да марината. Ако готвите слатка зелка, не заборавајте да ги отфрлите лисјата од површината, постои голема можност да содржи нитрати.

Која количина на нитрати е опасна?

Според препораките на Светската здравствена организација, „безбедниот“ внес на нитрати е 5 мг дневно по килограм телесна тежина. Значи, за лице кое тежи, на пример, 60 кг, нема да биде проблем ако внесе 300 мг нитрат преку храна, што е приближно 400 гр свежа зелка (се разбира, ако ги отстраните коренот и површинските лисја , количината на нитрати по грам зелка се намалува). Сепак, експертите забележуваат дека нема причина да се грижите, бидејќи не секоја глава зелка е „џвакана“. Само треба да бидете внимателни со овошјата што се хранат со органски и минерални ѓубрива за да растат побрзо и да бидат поголеми.

Како да ја изберете најдобрата зелка?

При изборот на зелка, мора да обрнете внимание на мирисот и изгледот. Зеленчукот треба да мириса исто – зелка. Надворешните лисја на зеленчукот мора да бидат недопрени, без оштетувања, со карактеристична форма и боја (бела, зелена или виолетова). Надворешните лисја не треба да се сушат, а со белите и виолетови сорти, овие лисја исто така треба да “сјаат”.

error: Content is protected !!