Замастен црн дроб може да биде предизвикан од прекумерно консумирање алкохол, но и слатки, слатки пијалоци и мрсна храна

Но, може да прерасне во хепатитис или цироза на црниот дроб и затоа е важно навреме да се открие и да се прилагоди исхраната за да се избегнат дополнителни компликации и да се зачува здравјето.

Обично започнува без симптоми, но може да се појават некои од следниве знаци:

  • абдоминална болка во горниот, десен дел
  • се чувствувате сити дури и кога не сте јаделе
  • гадење, губење на апетит и губење на тежината
  • жолтеникав тен и белки
  • оток во стомакот или нозете
  • екстремен замор, па дури и конфузија
  • Замастен црн дроб може да биде предизвикан од консумирање прекумерни количини на алкохол (алкохолен масен црн дроб) или слатки, слатки пијалоци како и мрсна храна. Ризикот од безалкохолен замастен црн дроб е особено зголемен кај жените во менопауза.

Исто така, сите дебели луѓе се под зголемен ризик, особено со масни наслаги во стомакот, пациенти кои страдаат од висок холестерол, триглицериди и висок крвен притисок, пишува Лепа и Сречна.

Дијагнозата се поставува врз основа на покачени нивоа на ензими на црниот дроб, како и ултразвучен преглед.

Кај многу луѓе замастен црн дроб не мора да значи дека неговото здравје ќе биде загрозено. Меѓутоа, речиси една третина од загрозените, оваа состојба се влошува, така што црниот дроб се воспалува и отекува – се јавува хепатитис.

На места каде што е оштетен, црниот дроб формира ткиво со лузни – се јавува фиброза. Кога се шири и го заменува здравото ткиво, се јавува цироза на црниот дроб.

error: Content is protected !!