Темните кругови, без разлика колку се вообичаени на лицето, се емотивен и социјален проблем за многу луѓе.

Покрај непријатноста во естетска смисла, темните кругови му даваат на лицето уморен, болен и исцрпен изглед. Покрај несоницата, тешка ноќ или лудо време, темните кругови можат да бидат резултат и на одредени здравствени проблеми.

Затоа, пред да започнете да ја отстранувате последицата, треба да знаете која е причината за подуени, темни кругови околу очите.

Задржувањето на течности во пределот под очите може да предизвика сезонски алергии, настинки, синузитис, но и тешка и солена храна, па дури и солзи.

Ако, на пример, ја поминавте вечерта плачејќи со тажна филмска приказна, ќе се разбудите наутро со темни кругови.

„Причината е осмоза. Водата секогаш патува од делови од телото каде што има мала концентрација на сол до ткивата каде има повеќе сол. Принципот е ист, без разлика дали станува збор за сол од солзи или сол од солена храна “, објаснува дерматологот Валери Голдбурт.

Затоа солзите и солената храна предизвикуваат утрински оток веднаш под очите каде што кожата е мека и тенка, па затоа најмногу влијае на протокот на течности во телото.

Лошите навики како што се често триење на очите, спиење со шминка и консумирање цигари и претерување со алкохолни пијалоци, исто така, придонесуваат за формирање на темни кругови.

Потрошувачката на цигари и изложеноста на УВ зраци го ослабуваат колагенот и предизвикуваат релаксација и брчки на кожата, што го фаворизира формирањето на темни кругови.

Креми за осветлување
Она што можете да го направите сами е да пробате креми кои содржат киселини кои ќе ги осветлат темните кругови околу очите и ќе ги намалат. Сојузниците во борбата против темните кругови се и кофеински креми кои ги стеснуваат крвните садови.

Променете ја положбата за спиење Спиењето на колковите и стомакот поради дејството на гравитацијата предизвикува акумулација на течност под очите и придонесува за формирање на темни кругови. Ако пределот под очите на страната каде што спиете е поголем, тоа докажува дека причината за кесите е спиењето на ваша страна. Обидете се да спиете на грб и ставете перница под главата.

Проверете дали темните кругови се вишок пигмент
Ако ја тргнете кожата настрана и темните кругови се претвораат во дамки, тоа значи дека причината за проблемот е вишокот пигмент во пределот околу очите, вели офталмолошкиот пластичен хирург Јозеф Евијатар. Темни кругови се создаваат и поради губење на волуменот во пределот околу очите.

Користете ладни облоги
Отекувањето околу очите ќе ги намали ладните лажички, парчиња краставица, разладени кесички чај или пакети замрзнат грашок, ако ги ставите под очите. Тајната не е во чудесните сили на краставиците или чајот, туку во студот што го намалува отокот.

error: Content is protected !!