Проценката на здравјето на секоја личност започнува со мерење на крвниот притисок.

Висок крвен притисок, односно хипертензија, се јавува кога вредностите на „горниот“ артериски притисок се поголеми или еднакви на 140 mmHg и / или кога вредностите на „понискиот“ или „срцевиот“ артериски притисок се поголема или еднаква на 90 mmHg. На нивото на притисок влијаат возраста, хроничните болести, стресот и животните навики. Кардиологот Валентина Бадина советува како да се врати притисокот во нормала со соодветна храна, но предупредува дека постојан проблем со притисок бара задолжителна посета на лекар.

Млеко
Корисна супстанца што го намалува крвниот притисок е млечна киселина. Оваа компонента се наоѓа во производи како кефир, ферментирано млеко и сурутка. Според лекарите, овие производи треба да се консумираат секојдневно, но во умерени количини – не повеќе од една чаша.

Хибискус чај ​​и какао
Хибискус содржи антиоксиданти и витамин Ц, и е многу корисен за пациенти кои страдаат од хипертензија. Исто така, се препорачува редовно консумирање вода од кокос, која има диуретични својства, а какаото е исто така ефикасно.

Овошје и зеленчук богати со витамин Ц.
„Грејпфрут, портокали, лимони, цвекло се храна што го намалува крвниот притисок. Пијалок од цвекло со вода во сооднос 1: 1 е исто така корисен “, советуваат кардиолозите и предупредуваат дека диетата е само помошна мерка. Притисокот може целосно да се нормализира само со помош на лекови пропишани од лекари.

error: Content is protected !!