Непредвидливоста на животот е нешто со кое сите се соочуваме. Без разлика дали се менуваат негативни или позитивни, овие ситуации бараат од нас брзо да се прилагодиме. Овој пат дојдовме во селото Врмџа кај Сокобања да ја слушнеме тажната и тешка приказна за семејството Миниќ .

Имам здравствени проблеми, срцев пациент сум. Најмногу сум горд на моите четири деца. Кога мајка им не остави, морав да работам како таксист повеќе од 12 часа дневно за да ги нахранам. Сега веќе не можам да се возам со такси.

Стара куќа, руинирана столарија и мебел, покрив што прокиснува, неколку недовршени соби – домот во кој Аница (12), Андрија (11), Страхиња (9) и Богдан (8) го поминале своето детство. Со нив живеат дедо Јелен и баба Бојка .

Моите родители се болни. Таткото е инвалид, многу тешко се движи, додека состојбата со мајката е малку подобра. Најмногу ми помагаат со децата. Моментално живееме од социјална помош и детски додаток, пред околу два месеци купивме прасиња за чување, а имаме и обработливо земјиште – одговара таткото на прашањето како живеат.

Иако е весел по дух, тажниот поглед на малиот Миниќ на најдобар начин опишува колку е тешко да се живее без мајка . Сепак, не недостига љубов и надеж за подобро утре , поради што сме силно мотивирани да му помогнеме на ова семејство.

Најмногу би ни значело да го смениме покривот бидејќи е лошо изработен, често прокиснува. Исто така, во зима е многу студено бидејќи дува од сите страни, па затоа е неопходно да се замени дограмата. За децата тоа би значело реновирање на собите и реновирање на бањата – ни изјави Бобан.

Хуманитарната организација започнува голема кампања за помош на семејството Миниќ ! Ги повикуваме сите донатори да ни се придружат за четири малечки да добијат пристојни услови за живот.

Можете да ги најдете сите начини за донирање во нашата донаторска платформа: www.srbizasrbe.org/donacije

error: Content is protected !!