За да преживееме ни се доволни 1.000 евра – еве колку ни се потребни за конфорно да живееме!
Насловна › Вести › Актуелно › За да преживееме ни се доволни 1.000 евра – еве… 31.05.2024
За да преживееме ни се доволни 1.000 евра – еве колку ни се потребни за конфорно да живееме!
Според најновите истражувања, за комфорно живеење на четиричлено семејство во Македонија потребни се приближно 2.000 евра месечно.
Оваа сума, која ги опфаќа трошоците за храна, сместување, образование и здравствена заштита, како и други основни потреби, се покажува како значително поголема од просечната месечна заработка во земјата.
Економските експерти со коишто Денар разговараше велат дека „ретко кој брачен пар во Македонија може да се пофали со месечен приход од 2.000 евра, што го прави овој стандард тешко достижен за многумина“.
„Во контекст на македонската економија, каде што просечната месечна заработка значително заостанува зад европските стандарди, разочарува фактот дека едно семејство може комфорно да живее со 2.000 евра месечно. Статистиките покажуваат дека ретко кој брачен пар успева да генерира таков приход, што го прави овој износ повеќе исклучок отколку правило. Ова не само што го отежнува достигнувањето на основните животни стандарди, туку исто така ја зголемува економската нееднаквост во земјата. Потребни се целосни економски реформи кои ќе го зголемат приходот на домаќинствата и ќе им овозможат на граѓаните да живеат достоинствено“, коментираат експертите.
Граѓаните со кои Денар зборуваше на оваа тема изразија слични чувства.
Марија, мајка на две деца, вели:
„Заработката од 2.000 евра месечно за нас е како научна фантастика. Секој ден е борба да се нахранат децата и да се платат сметките“.
Исто така, Бојан, кој работи во локална фабрика, го сподели својот став:
„Со мојата плата, едвај успеваме да скрпиме крај со крај. Комфорно живеење е само сон“, ни изјави скопјанецот.
Овие изјави го истакнуваат јазот помеѓу идеалните услови за живот и реалноста со која се соочуваат многу семејства во Македонија.
Иако економските реформи и инвестиции продолжуваат, просечното семејство сè уште се бори да ги задоволи основните потреби.
извор: denar.mk