Парацетамол во големи количини е исклучително токсичен за црниот дроб, истакнуваат лекарите. Откријте кои се предупредувачките знаци дека сте земале премногу од овој лек или дека тој веќе започнал негативно да влијае на вашиот црн дроб

Повеќето луѓе можат безбедно да земаат парацетамол, вклучително и бремени жени и доилки, под услов да се грижат за количината. Вообичаената доза на парацетамол е една или две таблети од 500 мг одеднаш, три до максимум четири пати на ден.

Зошто е важно да не се надминува оваа доза? Парацетамол во големи количини е исклучително токсичен за црниот дроб, истакнуваат лекарите. Откријте кои се знаците за предупредување дека сте земале премногу од овој лек или дека тој веќе започнал негативно да влијае на вашиот црн дроб.

Истражувањата покажаа дека, под одредени услови, парацетамолот може да го оштети црниот дроб со нарушување на виталните структурни врски помеѓу соседните клетки во органот. Акутно оштетување на црниот дроб може да се појави кога овој лек се користи над препорачаната максимална дневна доза од 4.000 mg, а потоа парацетамолот станува токсичен.

Студија објавена во Оксфорд Академик ја истражува токсичноста на парацетамол во врска со откажување на црниот дроб.

Експериментите покажаа дека под одредени услови, лекот може да го оштети црниот дроб, нарушувајќи ги виталните структурни врски помеѓу соседните клетки во органот.

Ова се знаците дека сте изложени на ризик од развој на заболување на црниот дроб:

  • Кожата и очите стануваат жолтеникави
  • Болки и оток во стомакот
  • Оток на нозете и зглобовите Чешање на
  • кожата
  • Темна урина
  • Бледа столица
  • Хроничен замор
  • Гадење или повраќање
error: Content is protected !!