Ники е свесна дека старее и дека носењето на синот на грб ќе и станува се потешко, па Џими користи и инвалидска количка

Нема ништо поубаво, поискрено и почисто од љубовта на мајката кон детето кое го носи девет месеци и му дава живот. Се вели дека на светот нема ништо посилно од мајчината љубов, а тоа го докажува Ники Антрам (44), самохрана мајка од Австралија.

Имено, нејзиниот син Џими (27) е неподвижен, па го носи на грб и заедно патуваат на разни места. Џими е роден со физички и ментални пречки. И не само тоа, Џими е слеп и му треба постојана грижа.

Ники го родила кога имала само 17 години, но и тогаш си се заколнала дека ќе му го даде најдобриот живот . Иако Џими не гледа, тој ужива да биде со својата мајка, бидејќи доживеал нуркање со делфини, јавање, па дури и летање со балон.

Ники е свесна дека старее и дека носењето на синот на грб ќе станува се потешко, па затоа и Џими користи инвалидска количка.

– Кога го планирам нашето патување, секогаш внимавам да имам доволно пелени, облека, навлаки за перници и чаршафи. Сè однапред подготвувам и го најавувам нашето пристигнување каде и да одиме, во ресторани, хотели, на различни атракции – изјавила оваа жена.

– Дури и да знам дека се ќе биде во ред, сакам однапред да ги известам кој доаѓа, за да бидам сигурна дека се разбираме и дека се ќе оди добро – додава таа.

Како единствен недостаток на овие патувања, Ники го издвојува сместувањето кое не е секогаш лесно да се најде.

– Среќен сум, бидејќи Џими има слични интереси како мене. И двајцата уживаме во природата, водата и авантурите. Од Бали до Хаваи останавме надвор цела ноќ затоа што и тој сака да се забавува и наоѓам начини да се осигурам дека ќе има добар живот полн со авантури. Најчесто ужива и во наједноставните работи – вели Ники за авантурите со синот.

Ники вели дека секојдневно учат нови зборови и заедно се движат и дека тој е нејзина инспирација.

– Секогаш е среќен и насмеан. Понекогаш се прашувам како можам да бидам тажен кога го гледам насмеан, иако никогаш не видел бои, форми, виножита… сепак седи и ми се смешка. Тој не ме гледа на конвенционален начин, но сигурна сум дека има слика за тоа како изгледам во неговиот ум – заклучува оваа храбра мама.