На мама Милица Цветковиќ Трајковиќ од Врање и беше пресаден бубрег, остана бремена и роди девојче. Таа е прва во историјата на Клиничкиот центар во Ниш што се породила по операција на трансплантација на бубрег.

Таткото на Милица пред седум години донираше бубрег, а таа пред два дена стана мајка.

“Добро сум, среќена сум. Се борев да имам дете. Најважно е бебето да е добро, здраво и дека сум добро. Не беше лесно, но имав поддршка од Моето семејство и лекарите. Верував дека можам и ги слушав лекарите за РТС, Милица Цветковиќ Трајковиќ.

Управувањето со бременоста и самото породување беа предизвик за гинеколозите во Ниш, но се помина како што треба.

„Породувањето го завршивме со царски рез, како што беше планирано, според протоколот. Тимот беше однапред подготвен. во комуникацијата“, рече проф. д-р Милан Стефановиќ, раководител на Одделот за перинатологија, Универзитетска болница Ниш.

Како што објаснија лекарите, пациентите со трансплантирани органи имаат големи шанси да станат родители, но тоа е речиси невозможно за оние со акутна бубрежна болест.

„По успешната трансплантација на оваа пациентка таа се врати во општеството, семејството и работната средина.

Раѓањето на здраво девојче е крајната цел, што го оправдува методот на трансплантација како најдобар начин за лекување на пациенти со бубрежни проблеми.

изјави таа за РТС. д-р Бранка Митиќ, раководител на Клиниката за нефрологија при Универзитетската болница Ниш.