Непознат добродетел Маријан собрал многу бездомници во Риека и на сите им платил ручек, а фотографијата на Фејсбук ја објави Здружението „Улични светла“.

Ручекот за бездомниците во Риека бил обилен и луксузен, но нивниот добротвор не се појавил на ручек и не сакал да го открие презимето.

„Семеен ручек и без крвни роднини.

Се вика Маријан, не го знаеме презимето, не знаеме ни дали се вика Маријан или без „и“ или без „ј“. Овој човек, човек, се јави во нашата редакција со идеја дека сака да им почести ручек на сите корисници на проектот „Улични светилки“ во Риека.

Многу скромно и едноставно објасни дека го чита списанието и дека се „пронашол“ во некои приказни и дека ја имаме секоја чест, тие луѓе и ние што се занимаваме со нив. Го договоривме времето, нашиот човек го избра местото и така се собравме денес како семејство.

На добротворот му се слошило и не им се придружил, но не сакал да го откаже ручекот

Како изгледа Маријан? Немаме идеја затоа што не дојде. Му се слоши па не ни се придружи, но не сакаше да го откаже ручекот. Тој вели: „Не ми е важно, ТИЕ се важни“. Со парите го испратил синот на пријателот да ја подмири сметката.

Коментари од некои корисници:

ова е повеќе од ручек, ова е свадба
уууу ова ми е супер, омилени ми се школките, само ги голтав, стварно се беше супер, да беше полошо и супер ќе беше некој толку убаво да не угости, има добри луѓе, ти благодарам што ги нахрани моите деца, го зедов тоа што остана за син ми да го однесе дома.

Жал ми е што не го запознавме, фала богу Тој сакаше да им го даде најдоброто од најдобрите

Реално, скоро и да не знаевме што јадеме или како правилно да јадеме некоја храна. Тој го сакаше најдоброто од нас за нас. И го добивме најдоброто, затоа што нема подобро кога некој сосема непознат ќе ви покаже дека добрината никогаш не може да пресуши, без разлика какво беше времето, дури и да беше „последно““, стои во објавата на Фејсбук.

error: Content is protected !!