Земјите-членки на ЕУ ќе можат да го ограничат бројот на гранични премини на нивната територија, а ќе бидат дозволени и внатрешни граници меѓу земјите-членки, но најмногу за период од две години

Патувањата на граѓани во земјите на Европската унија ќе претрпат големи промени во блиска иднина, бидејќи Советот на ЕУ најави конечно стапување во сила на неколку нови безбедносни прописи кои ќе воведат нови дополнителни правила за влез во Шенген зоната!

Промените се поделени на три главни дела, и тоа Шенген граничниот кодекс, систем за влез-излез (ЕЕС) и системот ЕТИАС, чија главна карактеристика е воведувањето на т.н. инстант виза.

Сепак, да одиме по ред.

Шенгенски граничен код: нови контроли

Минатата недела, како што објавија бриселските портали, Советот на ЕУ го даде конечното одобрение за ажурираната верзија на Шенгенскиот кодекс за граници, што ќе им овозможи на земјите-членки, како што е соопштено, полесно да се справуваат со кризни ситуации на надворешните граници на ЕУ. , но и да се обезбедат поволности за граѓаните кои живеат во рамките на Шенген зоната.

Новите прописи, меѓу другото, ќе им овозможат на државите да воведат ограничувања за пристигнување на патници од т.н. трети земји, вклучително и НАС, првенствено во случај на здравствена вонредна состојба, како што е пандемијата на корона вирусот.

Исто така, на државите ќе им се овозможи полесно и подобро да се борат против илегалните мигранти, како и нивниот досега непречен премин од една во друга земја членка на ЕУ.

Земјите-членки на ЕУ ќе можат да го ограничат бројот на гранични премини на нивната територија, а ќе бидат дозволени и внатрешни граници меѓу земјите-членки, но најмногу за период од две години.

ЕУ се уште не објави кога новиот кодекс ќе стапи на сила.

EES систем: Скенирање на отпечатоци од прсти и лице

Она што е сигурно е дека на крајот на годината граѓаните , исто како и жителите на околу 60 други земји во светот, би можеле да имаат нови услови за патување во земјите од Европската унија. Под услов да нема одложување во воведувањето на системот EES (влез-излезен систем).

Со цел да се укине печатот на пасошите при преминување на границата, но пред се да се овозможи поголема контрола на патниците кои доаѓаат од трети земји, ЕЕС беше замислен како одредена „контролна зона“ на сите надворешни граници на Шенген зоната, без разлика дали се копнени. , море или воздух.

Системот ќе работи така што патникот се приближува до автоматизирана точка каде што ќе ги скенира своите отпечатоци од прсти, патната исправа (пасош) и ќе се фотографира. Овие уреди ќе снимаат и други податоци како лични податоци на патници, вид на документи, датум на истекување на документот, време и место на влез во Шенген зоната…

Системот, кој ќе го замени печатот во пасошот, ќе ги користи тие податоци за да изгради биометриски профил за сите патници од трети земји кои влегуваат во ЕУ.

По „чекирањето“ во киоскот, граничниот службеник ќе ги провери податоците во системот, по што ќе се овозможи влез во земјата на Шенген зоната или ќе биде одбиен доколку постои валидна причина за тоа.

Според Оперативната агенција на Европската унија за управување со ИТ системи од големи размери, главната цел е да се укине печатот на пасошите, да се централизира системот во земјите-членки на ЕУ и да се зголеми безбедноста на границите со цел да се спречи нерегуларна миграција, борба против организираниот криминал и тероризам.

Една од основните задачи на системот ќе биде да го контролира правилото „90 во рок од 180 дена“ кое се однесува на дозволената должина на престој во земјите од Шенген зоната.

ЕЕС првично требаше да стапи на сила во мај оваа година. Сепак, поради одредени проблеми и на барање на Франција да го одложи неговото започнување за по Олимписките игри во Париз, ЕУ одлучи да одреди нов датум, на почетокот на октомври.

ETIAS систем: Инстант визи за седум евра

Европскиот систем за овластување за патување (ETIAS) првично требаше да се вклучи во 2021 година, тој беше одложуван неколку пати, а последниот официјален датум за негово спроведување е пролетта 2025 година.

Откако ETIAS ќе биде функционален, околу 1,4 милијарди луѓе од повеќе од 60 земји, кои досега можеа слободно да влезат во Шенген зоната, ќе бидат принудени да аплицираат за ова овластување за патување пред да одат во некоја од земјите на ЕУ. Идејата за ваков вид „инстант виза“ датира од 2016 година, а се е направено според слична практика која веќе постои во САД, Канада или Австралија. Сепак, спроведувањето на одлуката прво беше одложено поради пандемијата на корона вирусот, а потоа од непознати причини.

Како што најавуваат надлежните, системот на ЕУ ќе биде многу лесен, брз и едноставен, иако ќе вклучува луѓе кои планираат патувања од туристички, деловни или некои други причини.

Како граѓаните ќе аплицираат за патна дозвола

Граѓаните на кои планираат да патуваат во ЕУ ќе треба да пополнат онлајн апликација, која не треба да одземе повеќе од десет минути од нивното време. Ќе содржи барања за наведување лични податоци, податоци за пасош, земја на прво патување, податоци за какво било криминално досие, престој во воени зони, забрани за посета на одредени земји.

Сите апликанти на возраст од 18 до 70 години за оваа услуга ќе треба да платат по 7 евра, додека за малолетниците ќе биде бесплатна, а нивните податоци ќе треба да ги пополнат и испратат нивните родители.

Неколку минути подоцна, треба да добиете одговор на вашата е-пошта за прифаќање на барањето за „инстант виза“ кое ќе важи три години (секој престој до 90 дена) или колку што е валиден вашиот сегашен пасош . .

Со овој документ, откако ќе ја внесете земјата што сте ја навеле како прва дестинација, ќе можете да ги посетите сите други земји од Европската Унија.

Кои земји ги опфаќа?

Новите правила ќе се применуваат за патување во сите земји на Европската унија, вклучувајќи:

Грција
Хрватска
Унгарија
Австрија
Италија
Словенија
Германија
Шпанија

Наскоро, сигурно е и во Бугарија и Романија.