Што треба да јадете наесен и која е најдобрата храна за имунитет?

Диететичарите составија листа на храна неопходна за зајакнување на имунолошкиот систем на есен.

Овошје и зеленчук

Изворите на витамини и разни ензими потребни за време на сезонските заболувања се овошјето и зеленчукот. Затоа, се препорачува да јадете најмалку 500 гр овошје и зеленчук секој ден. Според препораките на нутриционистите, треба да јадете сезонско овошје како сливи, јаболка, праски и кајсии, кои во овој период се најбогати со витамини и минерали. Редовното консумирање на оваа корисна храна ќе спречи и заразни болести, посочуваат лекарите.

Јаглехидрати

Најважно е да имате балансирано мени во текот на есента, да ја занемарите здравата храна и да не претерувате со готова храна од продавницата, како и брза храна. Нашето тело има потреба од сложени јаглехидрати на есен, и оваа група вклучува:

  • житарици,
  • леб од цели зрна ,
  • тестенини,
  • месо,
  • риба,
  • млечни производи.
  • Витамин Д

Во есента, поради недостаток на сончева светлина, постои недостаток на витамин Д во нашето тело. Најоптималниот начин да се компензира недостатокот на овој важен витамин за имунитет е преку суплементација, за која во неколку наврати зборуваа српските експерти, вклучувајќи го и имунологот д -р Борислав Каменов.

error: Content is protected !!