Ништо не трае вечно. Меѓутоа, кога станува збор за мобилните телефони, постојат некои работи што можете да ги направите за да направите вашиот уред да трае што е можно подолго и да работи најдобро што може.

1. Набавете добра заштитна маска

Некои работи не можеме да ги спречиме, но затоа можеме да сториме сѐ што е во наша моќ да го намалиме ризикот. Затоа е важно да имате добра заштитна маска, која ќе го апсорбира шокот во случај да ви падне телефонот.

Купете исклучиво маска направена за вашиот модел, без разлика на кој друг може да одговара. Исто така, задолжително ставете заштитно стакло на екранот.
2. Заштитете ја батеријата

Полнете го вашиот телефон правилно, така што батеријата ќе трае што е можно подолго. Експертите препорачуваат батеријата на вашиот телефон секогаш да биде помеѓу 20% и 80%, и не треба да чекате да падне на нула.
3. Секогаш одржувајте го вашиот телефон чист

Одвреме-навреме, проверувајте дали вашиот уред е валкан. Прашина и други штетни материи можат да влезат во кој било од отворите (звучник, приклучок за слушалки, полнач, итн.).

Ова може да предизвика дефекти, но тоа не е единствениот проблем. Веројатно често го држите телефонот во рака во текот на денот, па дури и на лицето додека зборувате, па не би сакале да соберете бактерии или нешто слично.
4. Внимавај на температурата

Вашиот телефон може да не функционира правилно ако е премногу топло или премногу ладно. Затоа, не оставајте го директно изложен на сонце, бидејќи ако се прегрее, батеријата и процесорот можат многу лесно да „страдаат“.

Исто така, зимските услови не се соодветни за уредот, бидејќи батериите и екраните не сакаат ниски температури.
5. Внимателно ракувајте со вашиот уред

Ова треба да се земе здраво за готово, но никогаш не е на место да се повтори. Колку подобро се однесувате кон вашиот телефон, толку подолго ќе трае. Она што е безбедно е безбедно – не чувајте го во близина на вода или друга течност, како и во близина на лепливи површини.