Случај на анонимен доставувач на храна кој е казнет со казна од 400 евра бидејќи во време “lockdowna” во центарот на Љубљана, во пауза од работа седнал ја симнал маската наводно нарзина да појадува, прераснал во социјален но и политички театар откако сликата од призорот станала вирална на социјалните мрежи, а за случајот расправал и парламентот.

Овој случај во Словенија се третира како илустрација дека некои преземени мерки против корона вирус се апсурдни и претерани, а казнувањето е дискраминирачко, бидејќи во јавноста се појавуваат и политичари без маски.

Полицијата пак тврди дека казнувањето било законски оправдано бидејќи прекршителот не носел маска на отворен јавен простор, како што е пропишано.

Од друга страна, пекарата во Љубљана, во близина каде што се случил спорниот инцидент, рекла дека таа ќе ја плати казната ако се докаже дека момчето го јдел нивниот бурек.

Го бараме славниот доставувач за храна кој минатиот викенд во Љубљана платил казна поради конзумирање храна на скалите пред црквата Фрањо.

Ако се покаже дека тоа е наш бурек, подготвени сме да му помогнеме во плаќање на казната – објавила познатата љубљанска бурегчилница на социјалните мрежи.