Оваа приказна опишува само еден од многуте случаи на сиромаштија, но исто така го враќа верувањето дека благородни луѓе се уште постојат.

Марко Екмеџиќ раскажа една во серијата приказни за бедата што предизвикува грутка во грлото, а чиј главен актер е дедо.

Ви ја пренесуваме приказната во целост:

Вчера одам во продавница. Пред мене, старец во своите 80 -ти години. Два домати, тиквички, кило брашно, килограм шеќер и некои ситници. Ништо луксузно, ништо премногу вредно или само за гурманите.

Старецот го преврте целиот паричник, со неколку метални монети. Касиерката броеше и дојде до речиси 500 денари. Недоволно. Го прашува старецот дали да остави нешто настрана додека ги носи останатите пари, или нешто да одземе од сметката.

Тој и вели да остави ништо, бидејќи тој и жена му немаат повеќе пари дома, нека извади нешто. Ги оттурнува со раката, неизвесно, тие два домати и тиквички и прашува што друго треба да остави од неговите скромни намирници.

И дава на продавачката 100 дднари и и вели да ги врати намирниците. Старецот се уште буричка во џебовите, со надеж дека ќе најде изгубен денар.

Гледа назад и вели: Јас навистина немам ништо друго во мојот џеб, земи нешто од она што сакав да го купам. Старецот погледна, збунето, а потоа погледна надолу и рече: Што да правам сега? Следниот муштерија кој чека ред на каса му одгавара:

Ништо,: Земи ги намирниците и оди си дома, се е во ред јас ќе ти ја доплатам сметката.

Но, ова никогаш не ми се случило, вели старецот, се уште збунет. Навистина не знам што да правам ?, вели тој и изгледа збунето во касата.

Па, има повеќе добри луѓе, вели касиерката и таа гледа надолу.
Дај ми барем телефонски број и адреса, и ќе ти донесам 100 денари, кога ќе имам, вели дедото.

Само работете, вие го направивте сето тоа и го заработивте пред многу години, се обидува да му ги скрати маките со насмевка. Но, ова навистина никогаш не ми се случи мене, некој да ми помогне толку многу … вели старецот и почнува да се тресе и плаче во неговата беда, како да му дадов грутка злато, а не сто денари. Сиромаштијата влијае на побрзото стареење на мозокот кажува човекот кој стоеше во редот позади овој дедо кој ја плати сметката.

Касиерката ги спакува останатите работи во кеси, а и за неа е тешко. Веројатно работи за 15 или 20 илјади денари и сигурно знае што значи да немаш. Дојди барем на кафе, морам да ти вратам, плаче старецот.

Не треба да правите ништо, освен да се смирите и да одите дома, да подготвите ручек и да се одморите, се обиде да го смири со насмевка. Ја подава раката и го праша како се вика. Марко, одговари. Јас сум Милан и ќе те паметам додека сум жив, рече старецот.