За да не се повредите на улица, важно е да следите неколку зимски правила.

Најпрво изберете ги соодветните обувки, тие треба да имаат дебели и врежани ѓонови, а д-р Артем Николаев предупредува дека во никој случај не треба да излегувате во чевли со високи потпетици или на висока платформа.

Второто правило е да гледате под нозете и да одите со бавни чекори, одејќи по целиот ѓон, изјави тој за „РИА Новости“.

На скалите, треба да се држите за оградата или да одите до ѕидот, со свиткани нозе додека се спуштате надолу или нагоре. Исто така, паметно е да ја замените чантата со ранец, бидејќи чантата што виси на едното рамо може да го наруши чувството за рамнотежа.

-Подобро е постарите да донесат на улица стап со гумен или остар врв.

Сепак, докторката посочува дека најважно е да научите како правилно да паѓате!

Забрането е да ги туркате рацете напред и да се наведнувате наназад, бидејќи тоа може да ви ја скрши раката, да го повреди ‘рбетот и/или да падне на главата и да предизвика сериозни повреди на главата. Најдобро е да се фокусирате и да паднете на глутеусот.

Ако не беше можно да избегнете пад, важно е прво да се вразумите и да направите неколку работи пред да станете.

– Прво прегледајте се и проценете ја вашата состојба. Доколку се онесвестите неколку секунди, почувствувате тинитус, вртоглавица, мачнина, силна болка или сфатите дека нешто не е во ред со вашата рака или нога, не ризикувајте, останете на подот и повикајте брза помош – препорача лекар од Русија.

Споделете ја статијата со вашите пријатели!

error: Content is protected !!