И покрај се, Златица го чува споменот за последната сопруга на неговиот дедо.

Јованка остана во моето многу убаво сеќавање. Бевме исклучително блиски и се почитувавме. Чувствував нежност и топлина од нејзина страна, можев да и кажам апсолутно се што ми пречеше. За жал, подоцна некои работи се сменија и таа ги прекина сите контакти со нас, вели Златица Шикелиќ (72), внука на доживотниот претседател на Сојузна Република Југославија Јосип Броз Тито, за Ленс , потсетувајќи на периодот кога таа и последната сопруга на Маршал беа како најдобри пријатели.

Ќерката на постариот син на Тито, Žарко Броз, кога се ожени со Русинката Пелагија Белошова, отворено за нашиот весник вели дека Јованка ја гледала како мајка.

– Морам да признаам дека не бев толку блиска со мајка ми како што се чувствував поврзана со Јованка. Се доверив во неа, таа беше секогаш тука за да ме слуша. Иако, што може да претрпи детето на таа возраст кога имавме се што ни треба. И од финансиска страна, но и љубов и внимание од целото семејство – се сеќава Златица.

Меѓутоа, како што вели нашиот соговорник, Јованка одеднаш ги прекина сите контакти со семејството Броз, дури и пред Маршал да почине.

– Во медиумите беше напишано дека го загубивме секој контакт со неа кога почина дедо ми, сепак, вистина е дека тој не напушти додека тој беше уште жив. И покрај тоа, иако не го очекував тоа од неа, ќе ја паметам како насмеана и добра жена на која би можела да се потпрам – истакнува Златица.

Внуката на другарот Тито последен пат ја виде Јованка на погребот на нејзиниот дедо, а подоцна за неа дозна само што ќе прочита во весникот.

– За жал, нашите патишта се разминуваа. Имаше едноставно некои работи на кои не можев да влијаам. Во секој случај, секогаш ќе ми остане во убаво сеќавање – вели нашиот соговорник.
Извор Objektiv.rs

error: Content is protected !!