Пораката за сите разведени жени е дека губењето на некој кој не ве цени или почитува е всушност добивка, а не загуба.

Разводот е исто толку болен како смртта на некој близок . За време на процесот на развод, на некој начин сте изгубиле некој близок. Но, се зависи од перцепцијата и од тоа како гледате на работите. Една жена ги сподели своите впечатоци од раскинувањето и како гледа на нејзината моментална ситуација.

Низ годините на мојот брак , честопати се чувствував како да сум заглавена во неисполнета врска . Имаше моменти кога се прашував дали проблемот е во мене, дали не сум доволно добар или дали доволно се трудам. Меѓутоа, по долг и болен процес на развод , сфатив една вистина што многумина од нас често ја занемаруваат: губењето на некој што не ве цени или почитува е всушност добивка, а не загуба.

Можеби звучи како клише, но кога ќе се најдете во врска во која вашите вредности, напори и љубов не се возвратени, тогаш губите многу повеќе отколку што мислите. Ја губите самодовербата, радоста и што е најважно, се губите себеси. Секој ден поминат во таква врска е ден кога ја губите можноста да бидете среќни, исполнети и сакани онака како што заслужувате.

Преку мојот развод, научив дека љубовта не е доволна без почит и ценење. Љубовта која е еднострана и исполнета со непочитување станува товар кој полека ве уништува. На крајот останувате со чувство на празнина и сомнеж во себе. Меѓутоа, кога ќе се откажете од таквата врска, се отвора вратата за нови можности, за раст и самодоверба што можеби сте ги изгубиле на патот.

Да станам разведена жена не беше нешто со што се гордеев на почетокот. Се чувствував како да не успеав, како да не успеав во нешто што требаше да биде доживотна обврска. Но, кога почнав да гледам на разводот како на можност за нов почеток, сè се разубави. Почнав да сфаќам дека е подобро да се биде сам отколку во лоша врска. Подобро е да имате мир и простор за раст отколку постојано да сте под стрес и сомнеж.

Пораката што сакам да ја споделам со сите жени кои можеби се наоѓаат во слични ситуации е едноставна: не плашете се да изгубите. Да изгубите некој што не ве цени или почитува не е вистинска загуба. Тоа е всушност победа. Добивате шанса повторно да се пронајдете себеси, повторно да научите што значи да се биде сакан и почитуван. Добивате шанса да го живеете животот без ограничувањата што ви ги наметнала врската.

Разводот ме научи на вредноста на самопочитта. Тој ме научи дека мојата среќа е важна и дека заслужувам љубов која е искрена и почитувана. Губењето на таа личност всушност беше почеток на мојот нов живот, живот во кој ја најдов мојата вистинска вредност и среќа.

Затоа, ако се соочувате со слични предизвици, запомнете дека секој крај е всушност нов почеток. А можеби, само можеби, губењето на некој кој не ве цени или почитува е најдоброто нешто што можело да ви се случи.