Високиот крвен притисок е проблем што го знае секој трет жител на нашата планета.

Со текот на времето, ова се заканува со најтешките последици за здравјето и животот на луѓето. Затоа, вреди да се разбере ова прашање што е можно подобро. И при мерење на притисокот, исто така треба да разберете што значи понизок притисок, а не само да гледате на горната вредност.

ШТО ЗНАЧИ ДОЛИЧЕН ПРИТИСОК?

Систолниот притисок е силата со која кислородната крв се турка од срцето, притискајќи ги sидовите на крвните садови и се шири низ телото. Дијастолниот притисок е силата со која крвта притиска врз садовите во моменти на условен одмор, кога срцето е исполнето со крв помеѓу отчукувањата.

Секој знае дека големата прва вредност (систолен притисок) е најочигледен знак за идните проблеми со кардиоваскуларниот систем (се до срцев удар и мозочен удар). Но, втората вредност се забележува поретко. И целосно залудно.

Неодамнешните студии за отчукувањата на срцето покажуваат дека зголеменото ниво на дијастолен притисок (над 80) ја зголемува веројатноста за срцев удар или мозочен удар во следните 8-10 години на ист начин како и зголемениот систолен притисок.

Кој е нормалниот притисок?

Иако долго време се веруваше дека нормалниот крвен притисок е точно 120/80, во последниве години, кардиолозите не го сметаа овој индикатор за идеален. И ако притисокот е поголем од 119/79, тогаш тие веќе зборуваат за почеток на хипертензија. Ако е така, идеалната вредност треба да биде помала.

Ако систолниот притисок постојано се зголемува со текот на годините, тогаш дијастолниот притисок се зголемува до 50 години, а потоа се намалува. Кога велиме дека „притисокот скокна“, мислиме на првиот (горен) индикатор. Расте со физички напор, емоционални превирања или пиење заживувачки пијалоци.

Зошто проблемите започнуваат со возраста?

Со здрави и пропустливи крвни садови, притисокот се одржува на нормално ниво. Но, бидејќи капиларите стануваат поцврсти и потесни со возраста, има помалку простор за крв. Со тежок живот, со секојдневен стрес, крвта притиска на theидовите на крвните садови повеќе од нормалното. И на манометарот гледаме дека пониската вредност (дијастолен притисок) се зголемува.

Ретките зголемувања на крвниот притисок поврзани со вознемиреност или физички напор се сметаат за нормални. Меѓутоа, ако високата вредност е стабилна неколку дена, па дури и една недела, ова е причина да посетите лекар. Не биди несериозен, мора да одиш!

Многу е лошо кога се намалува разликата помеѓу горната и долната вредност. И ако на пр. 120 – 80 = 40, тогаш мала разлика не дозволува пумпата наречена „срце“ да работи со полн капацитет. Како резултат на тоа, крвта не стигнува до далечните делови на телото, што има штетен ефект, на пример, на мозокот.

Само зголемувањето на дијастолниот крвен притисок не е голем проблем во моментов. Меѓутоа, во иднина (за неколку години), ќе се зголеми и горната вредност.

Затоа, притисокот мора да се следи. И високиот крвен притисок, заедно со лошото здравје, е сигнал дека не е с good добро во телото. Ова значи дека треба да се посвети поголемо внимание и на физичкото и на интелектуалното здравје. На крајот, само земањето лекови нема да го реши проблемот.

Можеби ќе треба да ја ревидирате дневната исхрана за да ја направите поздрава. Можеби вреди да се откажете од лошите навики или бескорисната храна. Нема да биде на место да додадете физички вежби кои помагаат во нормализирање на крвниот притисок. Сите заедно треба да дадат добар резултат, пишува „ Дневни “.

error: Content is protected !!