Познат руски специјалист по кинезитерапија проф. Д-р Сергеј Бубновски препорачува едноставен метод за зајакнување на имунолошкиот систем

Русите се познати како народ со долга традиција кога станува збор за ладна вода.

Познат руски специјалист по кинезитерапија проф. Д-р Сергеј Бубновски препорачува едноставен метод за зајакнување на имунитетниот систем – ставање на нозете во ладна вода. Студената вода и студениот туш имаат долга традиција во многу култури, а особено во Русија, и со добра причина – тие даваат бројни здравствени придобивки.

– Секоја вечер, кога ќе се вратите дома по напорниот работен ден, истурете 15 сантиметри целосно ладна, ледена вода во кадата или сливот. Никогаш не додавајте топла вода. Потоа влезете боси во кадата и потчукнете ги стапалата на ледената вода само 15 секунди, обидувајќи се да направите 48 брзи, кратки чекори за тоа време. После тоа, излезете од кадата и избришете ги стапалата со груб фротир, а потоа облечете волнени чорапи. Направете го тоа секоја вечер и во голема мера ќе го зајакнете имунитетот. Ако имате грип, потчукнете ги голите нозе на ледената вода на секои четири часа – советува руски експерт.

Дека ледената вода има бројни здравствени придобивки и дека Русите често ги користат нејзините придобивки, ни потврдува д-р Наталија Гусло Петриќ, анестезиолог и холистички терапевт и жена пораснала во Русија.

– Во времето на Советскиот Сојуз, државната задача беше дека советските деца мора да бидат најздрави во светот. Затоа, во тоа време се појавија многу училишта и насоки, кои развија методи што ќе помогнат да се оствари оваа задача. На мајка ми, која дипломираше медицина пред 60 години, поучуваше педијатрија од познатиот професор Тур. Тој се залагаше за тезата дека детето треба да се челицира од раѓање. Дека просторијата во која спие детето и во која се капе никогаш не треба да се загрева. На пример, мајка ми ме капеше во просторија каде што температурата никогаш не надминуваше 18 степени. Од тригодишна возраст одев на базен, иако надвор беше минус 30. Не ми пречеше ниту ветерот ниту студот – вели д-р Гуšло Петриќ.

Како студент, вели д-р Наталија, ме попрскаа со ладна вода кога настинав.

– После тоа, студот, кој нормално трае седум дена, ќе поминеше веднаш. И, знаете што всушност се случува таму, кога ќе истурите ладна вода врз себе, се зголемува количината на ендорфин, хормони што ја водат целата лабораторија во нашето тело, и така се зголемува отпорноста.

Дека студениот туш не е активност само за ексцентричните руски авантуристи, покажуваат и модерните студии, кои потенцираат неколку здравствени придобивки од туширањето со ладна вода за телото. Холандска студија покажа дека луѓето кои практикуваат студен туш наутро се разболуваат и имаат помала веројатност да отсуствуваат од работа. Исто така, забележано е дека тие имаат многу повеќе енергија во споредба со оние кои се топлат под туш.

error: Content is protected !!