Се повеќе има фалсификати на продажба, и како препознавате дека сте купиле вистински мед, а не мешавина од шеќер?

Дали медот што го купуваме во продавници или маркети е „вистински“? Како можеме да препознаеме дека нè измамиле со шеќер наместо со медицински нектар, како што беше случај кога дури 70 проценти шеќер се најде во тегли? На оваа тема за ТВ Прва зборуваа Станко Рајиќ, претседател на Здружението на пчелари во Белград и Душанка Милојковиќ Опсеница, професор на Економскиот факултет, пишува Нови .

Лажен мед го преплави српскиот пазар, дали е тоа навистина така?

„Факт е дека е факт и во целиот свет. Појавата на фалсификуван мед е огромна “, вели Рајиќ и додава дека е исклучително тешко да се разликува лажен мед од вистински мед само по боја.

„Дури и јас, кој имам 30 години пчеларство, не можам да утврдам„ со око “дали медот е вистински. Постојат неколку наводни начини, но без лабораториска анализа тоа е тешко “и додава дека принципот на вртење на теглата што ја проверува густината на медот исто така не е важен.

„Тоа е само вискозитет. Густината на течноста може да ја постигнете на различни начини “.

Колку лажен мед се продава во Србија? Професорката Душанка Милојковиќ Опсеница вели дека се вршат опсежни прегледи и дека податоците се загрижувачки.

„Приближно една третина од примероците ги поминаа сите контроли на физичките и хемиските параметри и како такви отидоа на проверка на автентичноста, за да откријат дека скоро половина од овие примероци не се во согласност со прописите“, објасни таа.

Дали тоа значи дека половина од медот на пазарот всушност не е точен?

„Нешто помалку од половина, околу 40 проценти. Претходно, во некои периоди, ситуацијата беше полоша, затоа ваквите активности се неопходни, овие контроли. Практично не постои едноставен метод за откривање на лажен мед, тој не може да се заснова на изглед, боја, некои велат дека нема две идентични тегли мед, постои голема природна варијабилност на овој производ “, смета Милојковиќ.

Една од мерките за квалитет за многумина е цената на медот. Медот од багрем, на пример, не може да чини помалку од 400 дeнари.

„Едноставно, тогаш го забележавме. Но, најдобро е кога купувате мед да се однесувате како кога купувате крем. Ако познавате пчелар, искористете го максимално неговиот мед. Ние во Здружението на пчеларски организации имаме постојани активности во борбата против фалсификувањето “, вели Рајиќ и додава дека кога земате лажен мед, тоа е сито како да сте го земале самиот шеќер.

„Кога купувате мед од тој сируп, тој лажен, исто е како да земете килограм шеќер и да го промешате во топла вода, ефектот е сличен“, вели Рајиќ.

error: Content is protected !!