Индијката Џивунбен Рабари тврди дека своето прво дете го родила на 70 години, што ја прави една од најстарите мајки досега.

Оваа дама и нејзиниот сопруг Малдари (75) гордо го покажаа својот син, чие име не го открија на печатот, и истакнаа дека тој е зачнат преку ин витро оплодување.

Рабари рече дека нема лична карта со која се докажува нејзиниот датум на раѓање, но на новинарите им кажа дека има 70 години, што би ја направило една од најстарите мајки во светот. Сепак, рекордот сè уште го држи нејзината снаа Ерамати Мангајама, која роди близнаци во септември 2019 година на 74-годишна возраст.

Брачниот пар Рабари, од малото село Мора во Гујурт, Индија, се во брак 45 години и со децении неуспешно се обидуваат да добијат бебе, а сега успеале преку третман на СТО, кој може да делува и по менопаузата.

Лекарот на овој 70-годишен Нареш Банушали истакнал дека се работи за „исклучително редок случај“.

„Кога првпат дојдоа кај нас, им рековме дека не е можно да се има дете на толку млада возраст, но тие инсистираа. Тие рекоа дека тоа функционирало за многу членови од нивното семејство. Ова е еден од најчудните случаи што некогаш сум ги имал видено“, додаде тој.

Шансата жените да забременат природно во 70-тите години практично не постои, бидејќи повеќето жени минуваат во менопауза помеѓу доцните 40-ти и раните 50-ти години. Сепак, Американското здружение за репродуктивна медицина тврди дека секоја жена може да забремени на која било возраст со медицинска помош.

Извор: Блиц жена

error: Content is protected !!