Тој го напиша житието на света Марија Египќанката, го состави чинот на големото водосвет и воведе некои нови химни и песни во различни богослужби.

Свети Софрониј бил патријарх на Ерусалим. Роден е во Дамаск од познати родители. Студирајќи различни училишта, тој не беше задоволен, туку почна да собира чисто духовна мудрост.

Неговото мото беше: Учи повеќе духовна мудрост секој ден.

Сè што научиле, го запишале и подоцна објавиле во две книги под името Лимонар или Цвеќник.

Присуствувал на враќањето на Вистинскиот крст од Персија, кој царот Ираклиј го носел на грб во Светиот град. Со особена мудрост и ревност раководел со црквата десет години. Тој стана да го брани православието од монотелитизмот, кој го осуди на неговиот Собор во Ерусалим пред да биде осуден на VI Вселенски собор.

Тој го напиша житието на Света Марија Египетска, го состави чинот на големото водосветување и воведе неколку нови химни и песни во различни богослужби. Кога арапскиот калиф Омар го освоил Ерусалим, Софрониј го молел да ги поштеди христијаните, што Омар привремено го ветил. Набргу откако Омар почнал да ги ограбува и малтретира христијаните во Ерусалим , Софрониј се молел на Бога да го земе меѓу живите на земјата, за да не го гледа сквернавењето на светите места.

Христијаните веруваат дека Бог одговорил на неговата молитва и го однел на Неговите небесни дворови. Свети Софрониј се упокои во 644 година.