На 30 август, Mакедонската православна црква и верниците го слават денот на сеќавање на светиот маченик Мирон, свештеник кој страшно страдаше поради својата преданост кон Христа.

Светиот маченик Мирон бил свештеник на место во Ахаја во 3 век. Потекнувал од богато и угледно семејство и легендата вели дека бил нежен и кроток човек кога верниците го сакале, па дури и незнабошците го почитувале.

Меѓутоа, во времето на царот Декиј, имаше голем прогон на христијаните. На самиот Божиќ, војската упадна во црквата каде што Мирон служеше литургија, го изнесе свештеникот пред светилиштето и почна да го мачи, барајќи да се откаже од својата вера.

Мачењето на овој светец беше страшно – се вели дека бил спасен од огнот од ангел што му се појавил и го заштитил.

Мачениот Мирон, без оглед на тоа што претрпе страшна болка, не клекна на колена и дури во еден момент фати парче од сопствената кожа и со тоа го удри римскиот судија во лицето.

Дури и денес му се молат, а тој се смета за заштитник на кротките и невини луѓе кои никому не направиле никаква штета. Се верува дека овој светец ќе им дојде на помош и ќе ги спаси од каква било неволја ако запалат свеќа во црквата и му се помолат.

„Маченик на твојот Господ, Мирон, во своето страдање доби непорочен венец, од Тебе, нашиот Бог, затоа што имајќи ја Твојата помош, Тој ги победи мачителите и ги уништи немоќните дрскости на демоните: спаси ги нашите души со Неговите молитви“.

error: Content is protected !!