Иконата на југословенската автомобилска индустрија, Застава 750, популарно позната како „Фичо“, се уште се трка по патиштата!

Овој мал автомобил, кој беше прогласен за „национална класа“, е создаден во соработка со Фиат, а престана да се произведува во 1985 година, а првиот примерок од тогашната крагуевачка фабрика Заводи „Црвена Застава“ излезе во 1955 година.

Сепак, староста не е проблем за примероците што се сочувани. Оваа омилена „кола“ може да помине уште многу километри, а еден таков примерок е пронајден на Копаоник и стана вистинска сензација.

One Tik Toker објави неколку видеа, кои за кратко време собраа илјадници лајкови и стотици добри коментари.

Станува збор за црвено „ Фичо“ со нишки регистарски таблички, која без проблем се движи по завеаните коловози на Копаоник. Во едно видео наиде на рид, но тоа не му е проблем.

„ Фичо“ лесно помина таму каде што веројатно би заглавиле многу модерни автомобили, а за да биде уште подобра, сопственикот вели дека оваа „застава 750“ има летни гуми!

Навистина не е чудно што оваа машина стана атракција на Копаоник, во кој претежно доминираат скапи и моќни теренци. Оваа старо „ Фичо“ им одржа добра лекција.

Видео клипот погледнете го ТУКА.