Луѓето кои страдаат од силни главоболки имаат тенденција да испробуваат различни методи и средства, сè само за да се отстранат непријатната болка.

Главоболките се навистина непријатни и непредвидливи, а многу често не ја знаеме ниту причината. Докажано е дека топли и ладни облоги и облоги од јаболков оцет можат да помогнат при главоболка.

Важно е да се знае дека кај некои форми на главоболка, работат само ладни облоги, а кај некои само топли облоги, додека јаболков оцет најдобро одговара на мигрена и синузитис.

Топла или ладна облога?

Некои главоболки се јавуваат поради проширување на крвните садови кои потоа ги притискаат нервите. Студените облоги помагаат при вакви главоболки бидејќи ги намалуваат крвните садови и со тоа го олеснуваат притисокот и болката.

Другите главоболки се предизвикани од вознемиреност и напнатост во мускулите. Во овој случај, ладните облоги не помагаат бидејќи дополнително ги намалуваат мускулите. Се покажа дека топлите облоги помагаат подобро при вакви главоболки.

Ако не знаете точно каков вид на главоболка имате, испробајте и ладни и топли облоги и видете што ви помага подобро.

Задолжително:

1. За ладна облога: спакувајте мраз или вреќи замрзнат зеленчук.

2. За топла облога: крпа натопена во многу топла вода и исцедена.

Подготовка на облогата:

При нанесување на облогата, мора да се сместите на тивко место и да легнете, по можност во затемнета просторија. Ставете завој на челото. Опуштете се и смирете го дишењето. Во зависност од тоа каде чувствувате најголема болка, облогата може да ја поместите на челото, вратот, рамената, слепоочниците

Завојот можете да го ставите на неколку места, на пример ладен завој на челото и топол на рамената, ако имате главоболка поради напнатост. По нанесувањето на преливот, испијте една чаша вода.

Облогата од јаболков оцет помога за мигрена и синузитис.

Кога ќе добиете мигрена или синузитис, пробајте обвивки од јаболков оцет. Освен што е генерално добар за здравјето, јаболков оцет е и природен детоксикација на организмот, докажано е дека помага при главоболки. Бидете сигурни дека секогаш користите 100% природен јаболков оцет за здравствени цели.

Подготовка на облогата:

Истурете чаша јаболков оцет во сад. Натопете памучна газа или ленено платно и оставете го во оцет неколку минути. Потоа исцедете добро. Потоа префрлете ја памучната крпа во фрижидер околу 10 минути. Ставете ја изладената газа на челото и лесно притиснете со рацете. Почекајте газата да се загрее малку на челото.

Вдишување со јаболков оцет

Слично на компресот, вдишувањето јаболков оцет ќе помогне. Во голема чинија измешајте околу една четвртина чаша јаболков оцет и 3 чаши топла, врела вода. Ставете крпа околу главата, така што ќе падне околу садот и вдишете 5-10 минути.

Додека вдишувате, не дишете преку уста, туку само преку нос и проверете дали лицето не е премногу блиску до течноста за да не се изгорите. Ова вдишување фино ќе ги исчисти вашите синуси и ќе ја ослободи напнатоста во пределот на главата.

Покрај облогата и вдишување, може да помогнат и лесни вежби за истегнување и бавно и свесно дишење.

Дополнителен совет

Пиењето јаболков оцет помага и при главоболка – пијте чаша вода со додавање на 2 лажички јаболков оцет секој ден. Не заборавајте да пиете доволно вода бидејќи главоболките може да бидат предизвикани и од дехидрираност.

error: Content is protected !!