Народот верува дека денеска почнува есенската сеидба, па затоа често се практикува да се внесува семе во црквата на осветување, за да биде благословена годината.

Православна црква денеска го слави почетокот на новата црковна година и честа на свети Симеон Столпник , познат чудотворец кој непрекинато се молел стоејќи на столб.

Овој ден се одбележува и како почеток на есенската сеидба.

Свети Симеон стилист бил родум од Сирија и се одлучил за монашкиот живот во тинејџерските години.

За време на животот на столбот, најпрвин висок три, а подоцна дури 16 метри, свети Симеон постојано се молел и постел, понекогаш и до 40 дена по ред.

На столбот претрпел многу напади од демоните, но го победил со молитва.

Тој стана познат по исцеленијата што ги правеше и привлече многумина, вклучувајќи болни, цареви и богати.

Еден ден, покрај столбот му пришла змија, која не била опасна.

Трн влегол во окото на змијата, а свети Симеон се сожалил и го излекувал.

Змијата го напуштила со благодарност.

Овој светител се упокои на 103-годишна возраст во септември 459 година, а неговите мошти се чуваат во црква во Антиохија, Турција.

Народот верува дека денеска почнува есенската сеидба, па затоа често се практикува да се внесува семе во црквата на осветување, за да биде благословена годината.

Исто така, се верува дека ако денес е млада месечина, жетвата ќе биде обилна, ветувајќи добра и плодна година.

Исто така, денеска започнува новата црковна година, а месец септември има посебно значење бидејќи за Евреите беше почеток на новата година и период на собирање плодови и принесување жртви на Бога.

Според традицијата, годината треба да започне во септември во чест на светиот цар Константин, роден во Ниш и кој ги победил непријателите на христијанската вера.

Од 1989 година, на иницијатива на Вселенскиот Патријарх, овој ден се одбележува како ден на Божјото создавање, потсетувајќи на важноста од грижата за природата.

Во секоја епархија се принесува клекната молитва за благослов на „венецот на годината“, за мир, заштита на градовите и населбите, за заштита на владетелите и победа над непријателите.