Кога беше мал, еднаш и кажа на мајка ти дека сакаш да се омажиш за неа кога ќе пораснеш.

Добро се насмеавме на тоа. Сега, кога си возрасен, знаеш дека тоа не е можно, но тогаш го кажа тоа затоа што таа ги има сите квалитети што сакаш да ги има твојата жена. Имаш само 20 години и веројатно ќе имаш неколку девојки пред да се ожениш, но треба да знаеш дека не треба да го губиш времето со некој што не ти одговара и не треба да правиш грешки за кои ќе жалиш подоцна.

Барај жена која е подобра од тебе, жена на која ќе и се восхитуваш не само поради нејзината убавина, туку и поради нејзината интелигенција, став и начинот на кој таа се однесува кон семејството и пријателите. Кога ќе најдеш некој кој е подобар од тебе, автоматски ќе сакаш да бидеш подобра личност покрај неа.

Не е важен нејзиниот социјален статус или нејзината религија, не е важно колку пријатели има и дали е високо образована. Ништо од тоа не е важно. Важно е дали покрај неа се чувствуваш како подобра личност. Биди господин. Држи ја вратата за неа, носи ја нејзината чанта, дајте и ја твојата јакна кога е ладно за да не смрзне.

Секој ден кажувај ѝ колку е убава. Почитувај ги нејзините родители, дури и кога е лута на нив, почитувај ги. Биди нејзина поддршка, поттикни ја да прави некои нови работи за да стекне нови искуства. Почитувај го нејзиното мислење и нејзините одлуки во секое време. Таа ќе ти се заблагодари за тоа и ќе ја сакаш уште повеќе поради тоа.

Не ја навредувај, ниту неа, ниту нејзиното семејство, имај почит. Ако и кажеш дека ќе направиш нешто, направи го тоа и не ја изневерувај. Биди зрел маж и стој си на зборот. Не и праќај пораки, разговарај со неа. Ако направиш грешка, признај дека си згрешил и обиди се да ја поправиш.

Секогаш слушај ја неа, а не другите луѓе. Важни сте вие ​​двајца, а не што велат другите. Нека ја каже својата страна од приказната. Биди ѝ најдобриот пријател на својата сопруга, некој во кој може да има доверба и да се потпре.

Запомни дека љубовта е трпелива и љубезна, љубовта не завидува и не се фали, не е арогантна или груба. Љубовта е чудо што му се случува на секој што сака, и знај дека колку повеќе љубов даваш, толку повеќе ќе ти се врати.