ЗАБОРАВЕТЕ ДА ТРОПАТЕ НА ЛУБЕНИЦА: Ова се 3 сигурни НАЧИНИ да ја избереш НАЈСЛАТКАТА ЛУБЕНИЦА – НЕ ПРОПУШТАЈТЕ НЕМА УТКА

Секако, единствениот и правилен начин е да го отворите, уверете се колку е свеж, црвен и сладок, но секако тоа не е секогаш можно. Затоа луѓето со години се обидуваат да ги најдат вистинските начини за проверка на сладоста и зрелоста на лубеницата.

Заборавете на чукање на лубеница, еве три опции:

Ако сте забележале дамка на површината на лубеницата , тоа е добар знак. Го претставува местото каде што лубеницата лежела на земја за време на созревањето. Најзрелите лубеници имаат жолтеникава дамка , додека оние кои се со бела или светло зелена боја треба да се избегнуваат бидејќи се набрани пред да созреат. Не купувајте лубеница која нема дамки на површината, пишува Citymagazin.

Лубеницата е здрава, но некои луѓе треба да внимаваат

Површината на лубеницата треба да биде темно зелена, тврда на допир, мазна и без видливи оштетувања. Мека површина е сигурен знак дека овошјето почнало да гние, а избегнувајте исушена површина која ја изгубила сета своја сочност и сладост. Плодот треба да биде асиметричен.

Носењето тешка лубеница дома од самопослуга можеби не е вашата омилена активност, но на најтешкото овошје треба да му се посвети најмногу внимание. Дури 92 отсто од лубеницата е вода, така што најсочните плодови се и најтешки . Соберете неколку лубеници со иста големина и однесете ја најтешката дома. Тоа ќе биде најслатко и најсочно.