Што се однесува до празнувањето на славите, ако воопшто ги знаете православните правила, ќе забележите многу грешки што ги прават православните, а кои честопати дури се претвораат во грев. Слава е првенствено духовен настан, а не можност да се опијаниш и прејадуваш со пријателите.

Самото јадро на прославата за е славеничкото жито, свеќата, виното и темјанот.

Утрото на празникот семејството треба да се помоли на Бога и на светецот што го слават, а потоа домаќинот да ја запали свеќата и да ја кади куќата.

После тоа, главата на куќата треба да отиде во црквата и да ги земе празничната погача, житото и виното, кои свештеникот ќе ги раскине со домаќинот по литургијата и ќе го полие со вино. Свештеникот трипати ќе рече: „Христос е меѓу нас“ (Христос е меѓу нас), на што домаќинот одговара: („Е и ќе биде“).

Празничниот колач го претставува нашиот секојдневен леб, како што се изговара во молитвата „Оче наш“, која ја примивме од Бога и која му ја принесуваме во слава и чест. Овој посебен леб го претставува Самиот Христос Господ, кој е Лебот на животот. Колачот треба да се украси со тесто , што значи „Исус Христос победува“, а може да се стават и други симболи, а дома да се меша, со света вода.

Житото е симбол на вечниот живот и воскресението, поради што свештеникот го осветува. Голема заблуда е дека на денот на Свети Архангел не треба да приготвувате жито, бидејќи тој е жив светец. Сите се живи во Христа, што е суштината на нашата вера. Виното е симбол на пролеаната крв на Хрст.

Празничната свеќа ја претставува Христовата светлина. Домаќинот ја купува во црквата и ја носи дома по литургијата и осветувањето на колачите и житото, а потоа го пали со молитва, во присуство на домаќинството. Свеќата треба да биде направена од восок, а не од парафин. Причината е што восокот е природен, а се што му се принесува на Бога во име на верата треба да биде од природата и да и се врати на природата.

По палењето на свеќата, домаќинот прво ги зема житото и виното, а потоа домаќинството, по што гостите подоцна ќе бидат послужени.

Славата се состои од торта, жито, вино и свеќа. Се друго е чиста гозба. Секако дека ќе ги послужите гостите со храна, но се треба да биде во согласност со можностите и да не се претерува.

Има и оние гревови кои станаа навика за многу луѓе – пушењето цигари покрај празничната свеќа е нешто недозволиво, што свештенството го нарекува „темјан на ѓаволот“, затоа што го ставате својот порок пред светецот што го имате. дојди да славиме. Не заборавајте да оставите празно место на чело на трпезата во близина на иконата за светителот, во чија чест вообичаено се слави славата.