Тој мораше да биде оживуван со помош на дефибрилатор шест пати на пат до болница.

Човек од Калифорнија починал од срцев удар осум пати и секој пат се враќал во живот за да ја раскаже приказната, иако сè уште се плаши од сопствената смрт.

Еван Васерстром имал 40 години кога на 28 март 2016 година почнал да чувствува чудни болки на работа.

– Се чувствував како да ми гори во вените на левата рака. Обилно се потев. Се чувствував како штотуку да се истуширав со сета облека на себе. Вакво нешто досега не сум доживеал – изјавил Еван.

Брзо се јавил на 911 и му објаснил на операторот дека го доживува најтешкиот напад на паника во животот или срцев удар. Брзата помош пристигнала токму кога Васерстром паднал во несвест. Тој мораше да биде оживуван со помош на дефибрилатор шест пати на пат до болница.

– Болничарот рече дека изгледа како пинг-понг. „Секогаш кога ќе ме шокираа за да ме вратат во живот, повторно ќе умрам за 30 до 40 секунди“, рече Васерстром.

Потоа починал уште два пати во болница по две минути. Вкупно умрел осум пати во еден ден, пишува New York Post.

Лекарите итно го однеле на операција и му биле ставени два стента. Се испостави дека артеријата што ја создала таканаречената вдовица била 100 отсто блокирана додека другата артерија била блокирана 70 отсто.

– Терминот „вдовица“ подразбира состојба кога левата десцендентна срцева артерија е 100 проценти блокирана. Таа артерија носи речиси 50 отсто од крвта до вашиот срцев мускул – објаснува д-р Аџеј Киртејн.

Васерстром беше ставен во медицински индуцирана кома на интензивна нега и приклучен на ECMO машина која го одржуваше неговото срце да чука. Лекарите не верувале дека ќе преживее. Тие го предупредиле семејството на Васерстром дека ако преживее, нема да може да оди или да зборува.

Некако, сепак, излезе од кома и за чудо се опорави.

– Моите пријатели и семејството мислат дека сум непобедлива. Сега знам дека ова е реален живот и на крајот ќе заврши. Тоа веќе не ми е теоретска мисла. Тоа е всушност дел од моето животно искуство – изјави Васерстром, додавајќи дека осум пати умирањето не го излечило од страв.