Кога Албанката Лина се омажи за Радомир, на неговата среќа и немаше крај. Во подоцнежните години, овој вреден и вреден планинар беше благословен со две прекрасни деца, син и ќерка.

Сепак, нивната среќа беше краткотрајна. Лине, за која зборуваше цел регион, наеднаш го напушти овој свет, децата останаа сирачиња, а Радомир беше самохран татко. Претешко е без мајка, но уште потешко затоа што покрај тагата, над покривот на ова семејство се наѕираше и сиромаштија.

„Ја видов сопругата само кога се омажи за мене, но среќата ме погледна. Кога имав деца, солзи радосници течеа по моето лице. Никогаш немавме многу, но прво издвоивме за децата, и тоа што ни остана. Сега ни се случи оваа несреќа и ги загубивме мајката и сопругата, столбот на семејството“, низ солзи раскажува Радомир кој го загуби својот животен сопатник.

Распаднатата куќа на работ на колапс до Лина беше дом, а сега изгледа уште потрошно. Радомир ја работи најтешката физичка работа, а сам се грижи и за децата.

„Иако таа беше од различна религија, култура и нација, таа патуваше огромен пат за да го запознае својот животен придружник, кого никогаш претходно не го видела. Таа ми даде деца, сочуваше топол и пропустлив дом. Го прими православието и го научи јазикот. Таа ја прослави славата на Свети Лука, за што сама подготви се“, се присетува овој човек на својата сакана сопруга.

Радомир сега е самохран татко кој едвај врзува крај со крај. Малку пари од плата и малини на полето се целогодишниот приход за тричлено семејство.

error: Content is protected !!